News

Note mărite cu mai bine de 3 puncte și jumătate după contestații, la Evaluarea Națională. Explicațiile lui Sorin Cîmpeanu

După contestații, notele primite de elevi la Evaluarea Națională au crescut și cu 3 puncte și jumătate. FANATIK vă spune cum explică Sorin Cîmpeanu acest fenomen.
05.07.2021 | 16:22
Note marite cu mai bine de 3 puncte si jumatate dupa contestatii la Evaluarea Nationala Explicatiile lui Sorin Cimpeanu
Note mărite cu mai bine de 3 puncte și jumătate după contestații, la Evaluarea Națională. Explicațiile lui Sorin Cîmpeanu Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu
ADVERTISEMENT

În total, la Evaluarea Națională s-au depus peste 20.00 de contestații. Dintre acestea, mai mult de 12.500 de note s-au mărit după contestații, iar aproape 6.000 au scăzut.

Diferențele dintre notele inițiale și cele finale au fost unele considerabile. O lucrare notată inițial cu 5 a fost evaluată la 8,5 după contestație.

ADVERTISEMENT

Note mărite cu mai bine de 3 puncte și jumătate după contestații, la Evaluarea Națională. Explicațiile lui Sorin Cîmpeanu

Cea mai mare diferență semnalată este cea a unei lucrări matematică, la Galați. Elevul a obținut inițial nota 3. După ce a cerut reevaluarea, acesta a fost notat cu 8,25. O situație asemănătoare a fost înregristată în Capitală. Un elev a obținut 5,40 la limba și literatura română, iar, după ce lucrarea a fost recorectată, a fost notată cu 9,05, potrivit Edupedu.ro.

Din totalul elevilor care au cerut recorectarea testelor, doar 1.800 au rămas cu aceeași notă. Situația a fost descrisă de ministrul Educației ca fiind una care trebuie să se schimbe.

ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu a precizat că este nevoie de o evaluare obiectivă. Potrivit acestuia, se poate obține doar în mediul online.

În plus, la nivelul inspectoratelor au fost formați evaluatori pentru examenele naționale. Aceștia nu au fost, însă, folosiți pentru corectarea lucrărilor.

ADVERTISEMENT

„E clar că e nevoie de o evaluare obiectivă, de o evaluare profesionistă. O evaluare online prin care evaluatorul 1 nu are legătură cu evaluatorul numărul 2, în care sistemul automat evaluează întrebările grilă, iar evaluatorul are obligația să evolueze acele teste care sunt altfel decât grile. Al doilea motiv este o deficiență pe care o regăsim la nivelul inspectoratului, acolo unde au fost formați evaluatori pentru aceste examene naționale și nu au fost folosiți,” a explicat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu: „Îmi place să cred că cei ce au făcut astfel de erori nu vor mai corecta niciodată”

Ministrul Educației a precizat că se vor lua măsuri pentru ca, pe viitor, astfel de situații să nu se mai repete. În schimb, el a precizat că se așteaptă ca la Bacalaureat să fie diferențe mai mari decât au fost la Evaluarea Națională.

ADVERTISEMENT

 „Este o problemă pe care o avem în atenție și vom lua în cel mai scurt timp și măsurile care se impun. Aceste diferențe subiective au fost tot timpul anului, anul acesta au fost mai puține decât în alt an. Pentru prima oară structura subiectelor a fost pe modelul PISA și au fost punctaje detaliate,” a declarat Cîmpeanu.

„Anul acesta, subiectivismul la Evaluarea Națională a fost mult înlăturat. Au fost însă 7 note la română și 4 la matematică cu diferențe extrem de mari, chiar de 3,5 puncte”, a precizat acesta.

„Sunt și alte greșeli administrative, legate de numerotarea paginilor, de borderou. După ce se va încheia acest proces, îmi place să cred că profesorii care au greșit nu vor mai corecta niciodată. Subiectivismul trebuie înlăturat,” a adăugat.

ADVERTISEMENT