News

Nouă teorie privind dispariția tinerei Emanuela Orlandi. Ce spune fratele fetei despre Papa Ioan Paul al II-lea

Fratele tinerei Emanuela Orlandi, dispărută misterios în 1983, lansează o nouă teorie despre acest caz. Ce spune bărbatul despre Papa Ioan Paul al II-lea.
28.05.2023 | 18:12
Noua teorie privind disparitia tinerei Emanuela Orlandi Ce spune fratele fetei despre Papa Ioan Paul al IIlea
Dispariție tinerei Emanuela Orlandi, readusă în actualitate de fratele său. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Scandalul Emanuela Orlandi, fata dispărută din apropierea zidurilor Vaticanului în urmă cu 40 de ani, revine în actualitate. Acuzații grave lansate de fratele victimei la adresa Papei Ioan Paul al II-lea.

Dispariție tinerei Emanuela Orlandi, readusă în actualitate de fratele său. Posibila legătură a Papei cu acest caz

Emanuela Orlandi, fiica unui muncitor de la Vatican, nu a mai revenit niciodată acasă din data de 22 iunie 1983, după o lecţie de muzică la Roma. Copila avea 15 ani la acea vreme și locuia cu familia ei în Vatican.

ADVERTISEMENT

Deși în curând se împlinesc patru decenii de la această dispariție, cazul este departe de a fi elucidat. Teoriile despre dispariţia tinerei sunt nenumărate. În anii 1980, presa italiană a scris că fata a fost răpită într-o încercare de a asigura eliberarea lui Mehmet Ali Agca. Vorbim de turcul închis în 1981, după ce a încercat să-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea.

Revenind în prezent, în debutul acestui an, Vaticanul a redeschis o anchetă în privinţa dispariţiei adolescentei. Acest pas vine la câteva luni după lansarea pe Netflix a documentarului ”Vatican Girl” (Fata de la Vatican).

ADVERTISEMENT

Reprezentantul pe zona justiţie de la Vatican, Alessandro Diddi, a anunțat atunci că a redeschis cazul după mai multe solicitări din partea fratelui mai mare al Emanuelei, Pietro. Acesta a insistat pentru a descoperi adevărul din spatele dispariţiei ei.

De 40 de ani nu a existat niciodată o colaborare între Vatican și procurori”, a spus Orlandi, conform The Guardian. Bărbatul a agitat spiritele la Vatican, după ce a insinuat că Papa Ioan Paul al II-lea, o figură emblematică în lume creștină, ar fi putut fi implicat în dispariția surorii sale mai mici.

ADVERTISEMENT

”Până în urmă cu câțiva ani, Vaticanul a spus că nu știe nimic. Că ea a dispărut în Italia și că trebuie investigat acolo. Pe de altă parte, mi s-a spus că Roma are o mulțime de documente. În toți acești ani, Vaticanul a rămas tăcut. Poate că asta înseamnă că cineva de acolo are dovezi despre ceea ce s-a întâmplat.”

Acuzații grave lansate de fratele fetei la adresa Papei Ioan Paul al II-lea

Cea mai nouă, și deopotrivă șocantă, afirmație din seria Netflix a venit de la o prietenă din copilărie a Emanuelei. Aceasta a spus că adolescenta i-a spus că a fost molestată de ”cineva apropiat” lui Ioan Paul al II-lea.

ADVERTISEMENT

În această primăvară, în aprilie, în timpul audierilor, fratele Emanuelei a prezentat o casetă audio care conținea o presupusă conversație între un jurnalist și șeful unei organizații criminale din Roma. Aceasta din urmă era suspectată că a fost implicată în dispariția fetei.

În înregistrarea audio, acesta a insinuat că regretatul Ioan Paul al II-lea, al cărui nume inițial era Karol Józef Wojtyła, ieșea noaptea cu duhovnici în vârstă în căutarea adolescentelor. O televiziune din Italia a prezentat materialul în timpul unui interviu cu Orlandi. Acesta a adăugat:

”Mi-au spus că Wojtyła (Papa Ioan Paul) ieșea ocazional seara cu doi monseniori polonezi și cu siguranță nu era pentru a binecuvânta casele”. Pus să comenteze aceste acuzații grave, Papa Francisc le-a numit ”insinuări ofensatoare și nefondate”.

În ultimele patru decenii au fost săpate morminte, au fost exhumate oase din morminte uitate și au curs teorii ale conspirației. Toți au încercat să afle ce s-a întâmplat cu Emanuela Orlandi.

În ceea ce-l privește pe fratele copilei, acesta e convins că timpul va spune dacă ancheta îi va aduce răspunsurile de care are nevoie. ”În toți acești ani, nu știm dacă Emanuela este în viață sau moartă. Îmi voi continua lupta până la capăt.”

ADVERTISEMENT