Sport

Novak Djokovic, apărat de un mare rival după scandalul creat la Roland Garros: ”Să nu îi fie îngrădită libertatea de exprimare”

Novak Djokovic se află în centrul atenției la Roland Garros după gestul controversat făcut la finalul partidei din primul tur care a dus la un scandal politic.
03.06.2023 | 18:37
Novak Djokovic aparat de un mare rival dupa scandalul creat la Roland Garros Sa nu ii fie ingradita libertatea de exprimare
Novak Djokovic se află în centrul atenției la Roland Garros după gestul controversat făcut la finalul partidei din primul tur care a dus la un scandal politic. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

”Kosovo este inima Serbiei! Stop violenţei!”, a scris jucătorul aflat pe locul 3 ATP cu marker alb pe tradiţionala cameră dedicată semnăturilor jucătorilor, la finalul partidei de pe terenul Philippe-Chatrier.

Cum vede Andy Murray scandalul creat de Novak Djokovic la Roland Garros

Mesajul său a fost o temă amplă de discuție în lumea tenisului, unii fiind de partea jucătorului, alții considerând că a întrecut măsura. Ultimul care a dezbătut scandalul de la Roland Garros a fost unul dintre rivalii eterni ai lui Novak Djokovic, britanicul Andy Murray.

ADVERTISEMENT

”Niciunui sportiv nu ar trebui să-i fie îngrădită libertatea de exprimare, nu cred că este corect. Adeseori auziți sportivi, jurnaliști și comentatori spunând că sportul și politica nu ar trebui să se amestece, dar apoi o fac chiar ei.

Sportivii trebuie să fie atenți să nu fie ipocriți. Când se presupune că politica a influențat deciziile care au fost dăunătoare carierei lor, ei susțin că sportul și politica nu ar trebui să se amestece. Dar apoi sunt mai mult decât fericiți să vorbească despre chestiuni cu care sunt de acord.

ADVERTISEMENT

Le place să facă fotografii cu prim miniștri și lideri mondiali atâta timp cât ideile sunt aceleași. În multe țări oficialii guvernamentali sărbătoresc marile victorii ale sportivilor. Sunt mereu prin preajmă la evenimente sportive și este un privilegiu să ajungi la Casa Albă sau în Downing Street”, a declarat Murray, pentru The Telegraph.

Kosovarii au cerut penalizarea lui Djokovic

Chiar dacă nu a pomenit despre incidentul cu Novak Djokovic și a vorbit la modul general, este clar că toate referirile lui Andy Murray au venit după ce tensiunile au crescut la Roland Garros ca urmare a gestului făcut de sârb.

ADVERTISEMENT

”Avem responsabilitatea ca sportivi de a încerca să aducem oamenii împreună și nu de a-i separa. Cred că fiecare ar trebui să aibă voie să-și exprime părerile, cred că este foarte important. Așa cum ar trebui să fie în regulă ca toată lumea să nu fie de acord cu ei”, a mai spus britanicul.

Pe fondul acestor probleme, gestul făcut de Novak Djokovic după victoria din primul tur de la Roland Garros nu a fost primit prea bine, iar Federația de Tenis din Kosovo l-a acuzat că alimentează tensiunile. Mai mult, preşedintele Comitetului Olimpic din Kosovo, Ismet Krasniqi a cerut Comitetului Internaţional Olimpic să deschidă proceduri disciplinare împotriva acestuia.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Federația Internațională de Tenis a anunțat că nu există motive pentru a se lua măsuri împotriva jucătorului sârb, unul dintre favoriții de la Roland Garros. Iar în apărarea lui Nole a sărit și jucătoarea ucraineană Elina Svitolina.

ADVERTISEMENT