Sport

Federația de Tenis din Kosovo, acuzații dure la adresa lui Novak Djokovic: ”A alimentat tensiunile”. Cine a sărit în apărarea sârbului

Novak Djokovic a avut un gest neașteptat la finalul meciului cu Aleksandar Kovacevic, iar Federația de Tenis din Kosovo l-a acuzat că pune paie de foc.
31.05.2023 | 22:25
Federatia de Tenis din Kosovo acuzatii dure la adresa lui Novak Djokovic A alimentat tensiunile Cine a sarit in apararea sarbului
Novak Djokovic a avut un gest neașteptat la finalul meciului cu Aleksandar Kovacevic, iar Federația de Tenis din Kosovo l-a acuzat că pune paie de foc. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

”Kosovo este inima Serbiei! Stop violenţei!”, a scris jucătorul aflat pe locul 3 ATP cu marker alb pe tradiţionala cameră dedicată semnăturilor jucătorilor, la finalul partidei de pe terenul Philippe-Chatrier.

Novak Djokovic, acuzat de Federația de Tenis din Kosovo după gestul de la Roland Garros

Mesajul cu încărcătură politică al jucătorului sârb a venit în contextul în care ţara sa contestă de 15 ani independenţa autoproclamată a Kosovo. Scrisă în chirilică, această frază a apărut într-un moment în care tensiunile dintre Serbia şi Kosovo s-au intensificat în ultimele săptămâni.

ADVERTISEMENT

Pe fondul acestor probleme, gestul făcut de Novak Djokovic după victoria din primul tur de la Roland Garros nu a fost primit prea bine, iar Federația de Tenis din Kosovo l-a acuzat că alimentează tensiunile.

Comentariile făcute de Novak Djokovic la finalul meciului său de la Roland Garros împotriva lui Aleksandar Kovacevic, declarațiile sale la conferința de presă de după meci și postarea sa pe Instagram sunt regretabile.

ADVERTISEMENT

Și-a folosit statutul de personalitate cunoscută pentru a stârni tensiunile și așa existente în zonă”, a declarat Jeton Hadergjonaj, președintele Federației de Tenis din Kosovo, conform Reuters.

Svitolina i-a luat apărarea lui Djokovic

De asemenea, preşedintele Comitetului Olimpic din Kosovo, Ismet Krasniqi, a luat atitudine după gestul făcut de Novak Djokovic, unul dintre favoriții de la Roland Garros, și a cerut Comitetului Internaţional Olimpic să deschidă proceduri disciplinare împotriva acestuia.

ADVERTISEMENT

”Novak Djokovic a promovat din nou propaganda naţionaliştilor sârbi şi a folosit platforma sportului pentru a face asta. Declaraţiile făcute de o astfel de personalitate, fără pic de remuşcare, au ca rezultat direct creşterea nivelului de tensiune şi violenţă dintre cele două ţări”, a spus Krasniqi.

Cu toate acestea, Federația Internațională de Tenis a anunțat că nu există motive pentru a se lua măsuri împotriva jucătorului sârb: ”Nu există nicio prevedere în regulamentul turneelor de Grand Slam care să interzică declarațiile politice”.

ADVERTISEMENT

În apărarea lui Novak Djokovic a sărit și jucătoarea ucraineană Elina Svitolina, care a afirmat că oricine are dreptul să îşi exprime opinia. ”Trăim într-o lume liberă. De ce să nu îţi spui opinia?

Eu cred că dacă ai o părere, dacă simţi că aceasta este calea, ar trebui să spui. Vreau să zic că atunci când stai cu un prieten îţi vei spune opinia, iar el îşi va spune opinia. De ce nu?”, a precizat Svitolina.

ADVERTISEMENT