Sport

Novak Djokovic, aproape să bată un record ireal. 18 foști lideri ATP la un loc nu se pot lăuda cu asta

NovaK Djokovic continuă să bată noi recorduri, însă acum e mai aproape ca niciodată de o statistică ce ar da fiori adversarilor, indiferent de an.
30.10.2023 | 22:18
Novak Djokovic aproape sa bata un record ireal 18 fosti lideri ATP la un loc nu se pot lauda cu asta
Novak Djokovic, aproape să bată un record ireal. 18 foști lideri ATP la un loc nu se pot lăuda cu asta. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Asta, pentru că Novak Djokovic e doar la 3 săptămâni distanță de a bifa 400 de săptămâni în fruntea clasamentului ATP, un record absolut. Chiar și așa, Djokovic a strâns deja a 397-a săptămână ca lider ATP, fiind vorba despre o perioadă petrecută la vârf mai mult decât săptămânile cumulate a 18 foști lideri mondiali.

Novak Djokovic, aproape să bată un record ireal

Conform Tennis.com, sârbul a decis să sară peste turneele din Asia, dar și cele din Viena și Basel, pentru că și-a păstrat oricum fotoliul de lider mondial. Așadar, Djokovic rămâne cu 11.045 de puncte, cu 2.420 mai multe ca ocupantul locului secund în clasamentul ATP, Carlos Alcaraz (8.625 de puncte).

ADVERTISEMENT

De menționat că nici Alcaraz nu a jucat în Austria și Elveția, din cauza unor accidentări. Așadar, Nole mai are nevoie de doar trei săptămâni pentru a deveni primul sportiv care bifează 400 de săptămâni la vârful clasamentului ATP. Sârbul va juca la turneul Masters de la Paris, după care va merge la Turneul Campionilor de la Torino și are toate șansele să-și păstreze primul loc în clasamentul ATP.

Potrivit unui calcul făcut de Tennis.com, Novak Djokovic a adunat prin performanța acumulată de alți 18 foști lideri mondiali, mai exact Edberg, Courier, Kuerten, Murray, Năstase, Alcaraz, Wilander, Medvedev, Roddick, Becker, Safin, Newcombe, Ferrero, Muster, Rios, Kafelnikov, Moya și Rafter.

ADVERTISEMENT

Topul 10 ATP este completat în această săptămână de Carlos Alcaraz (8625 puncte), Daniil Medvedev (7200 puncte), Jannik Sinner (5410 puncte), Andrey Rublev (4935 puncte), Stefanos Tsitsipas (4435 puncte), Holger Rune (4280 puncte), Casper Ruud (3705 puncte), Alexander Zverev (3540 puncte) și Taylor Fritz (3500 puncte).

Novak Djokovic nu vrea să se retragă, deși are 36 de ani

Novak Djokovic anunța în urmă cu o zi că nu are nici cea mai mică intenție să se retragă, cu toate că a ajuns la 36 de ani.Mă simt tânăr, chiar dacă am 36 de ani!”, transmitea Nole. Se pare că cel mai important obiectiv pentru Djokovic în viitorul apropiat ar fi Jocurile Olimpice de la Paris.

ADVERTISEMENT

”Bineînțeles, am avut un an competițional grozav până acum, câștigând trei turnee de Grand Slam și ajungând în finală la Wimbledon. La începutul anului am spus că Grand Slam-urile sunt prioritatea mea și continuă să fie așa și pentru sezonul următor. Acestea sunt turneele în care vreau să dau tot ce am mai bun.

Nu puteam să îmi doresc un sezon mai bun, la un meci distanță de câștigarea celor patru Grand Slam-uri. Este un lucru pe care l-aș semna oricând fără ezitare”, a declarat Novak Djokovic pentru eurosport.ro. Liderul mondial nu mai pare atât de atras de perspectiva de a câștiga un turneu de Grand Slam, fiind mai degrabă interesat să câștige medalia de aur la Jocurile Olimpice de anul viitor.

ADVERTISEMENT

”Am mereu obiective, să câștig un alt Grand Slam, să fiu numărul unu, să termin anul pe primul loc în clasament… Acestea sunt marile mele obiective. Bineînțeles, anul viitor avem Jocurile Olimpice, vreau să îmi reprezint țara cu mândrie. Cupa Davis mă inspiră, de asemenea, foarte mult. Vreau să câștig fiecare turneu pe care îl joc, asta e sigur. Este important să ai obiective și ambiția de a le urmări.

Mă simt tânăr chiar dacă am 36 de ani. Există diferențe față de alți jucători din trecut. Unii preferă să renunțe atunci când sunt în vârf. Eu prefer să mă las când nu mai pot câștiga cele mai importante turnee, când pierd de mai multe ori în fața tinerilor. Atâta timp cât sunt principalul candidat la Grand Slam-uri, nu voi pleca. Doar dacă nu se întâmplă ceva din punct de vedere mental și nu mai am motivație, ceea ce nu este cazul deocamdată”, a concluzionat Djokovic, conform EuroSport.

ADVERTISEMENT