Sport

Paradoxul lui Novak Djokovic: de ce nu poate juca nici la turneul din orașul în care locuiește

Jucătorul sârb de tenis Novak Djokjovic, liderul clasamentului ATP, nu poate participa la turneul Masters 1000 de la Monte Carlo, deși este rezident în Monaco.
11.02.2022 | 08:09
Paradoxul lui Novak Djokovic de ce nu poate juca nici la turneul din orasul in care locuieste
ADVERTISEMENT

Novak Djokovic a absentat la primul turneu de Mare Șlem al anului, Australian Open, după ce i-a fost anulată – de două ori – viza de intrare în Australia și tot mai mulți organizatori de turnee îi restricționează participarea la competiții, deoarece nu este vaccinat.

Novak Djokovic trebuie să fie vaccinat sau să ai certificat sanitar ca să joace la Monte Carlo

Turneul Masters 1000 de la Monte Carlo începe pe 9 aprilie și se încheie pe 17 aprilie, iar organizatorii au fost clari. „Dacă este în regulă în ceea ce privește condițiile sanitare cerute de guvernul francez, vom fi bucuroși să-l primim.

ADVERTISEMENT

Trebuie să fie în regulă. Momentan, din câte știu eu, nu este vaccinat”, a declarat fostul jucător croat Zeljko Franulovic, actualul director al competiției, conform marca.com. Aceste afirmații vin în contextul în care Nole are rezidența în Monaco.

Pentru a intra în Franța, prima regulă este să fii vaccinat. Protocolul ATP oferă și posibilitatea eliberării unui certificat sanitar, eliberat cu o lună înainte de începerea competiției”, a adăugat Franulovic, potrivit căruia participarea sârbului „va depinde de el”.

ADVERTISEMENT

Certificatul verde al lui Novak Djokovic expiră cu o zi înaintea finalei de la Monte Carlo

Iar partea interesantă este următoarea: turneul Masters 1000 de la Monte Carlo, care în 2020 a fost anulat din cauza pandemiei și în 2021 s-a disputat fără spectatori, își va redeschide porțile publicului în această nouă ediție, din 9 până în 17 aprilie.

Pentru a intra în Franța fără a fi vaccinat, trebuie să fi trecut prin boală în ultimele 4 luni, conform noilor restricții impuse de oficialitățile medicale. Djokovic a fost testat pozitiv pentru coronavirus pe 16 decembrie la Belgrad.

ADVERTISEMENT

Altfel spus, dacă se va califica în finală, el nu va putea juca, deoarece perioada de patru luni de când s-a infectat expiră pe 16 aprilie, cu o zi înainte să aibă loc meciul cu trofeul pe masă. În concluzie, Nole trebuie să se vaccineze ca să poată juca la Mastersul de la Monte Carlo.

Franulovic a recunoscut că i-ar plăcea ca Nole să fie prezent la startul competiției, dar nu crede că turneul va fi afectat de absența lui. Lista finală a participanților se închide pe 14 martie, iar tragerea la sorți va avea loc pe 8 aprilie.

ADVERTISEMENT

Guvernul francez, care a avansat pe 7 ianuarie ideea că Djokovic ar putea participa la Roland Garros, a revenit zece zile mai târziu, avertizând că toți cei care concurează trebuie să aibă programul complet de vaccinare, care va fi cerut și publicului și oficialilor.

Novak Djokovic a câștigat turneul de la Monte Carlo în 2013 (6-2, 7-6/1 în finală cu spaniolul Rafael Nadal) și 2015 (7-5, 4-6, 6-3 cu cehul Tomas Berdych), iar anul trecut a fost eliminat în optimi de britanicul Daniel Evans cu 4-6, 5-7.

Au trecut șapte zile de când Novak Djokovic anunța că va spune tot ce s-a întâmplat în Australia

Înscris la turneul de la Dubai, care va avea loc sfârșitul lunii februarie, Djokovic se află pe lista celor care vor concura la Mastersul 1000 de la Indian Wells (7-20 martie). Numai că participarea sa în Statele Unite este posibilă numai dacă este vaccinat împotriva Covid-19.

În contextul în care sănătatea și siguranța sunt priorități, va fi cerută o dovadă valabilă a vaccinării complete pentru a intra în complexul sportiv de la Indian Wells”, au anunțat organizatorii miercuri.

Primit în urmă cu o săptămână de președintele Republicii Serbia, Aleksandar Vucic, liderul mondial a anunțat că va vorbi foarte curând despre ceea ce s-a întâmplat Australia.

Vă rog să aveți răbdare, în 7-10 zile voi intra în mai multe detalii despre tot ce s-a întâmplat acolo”, a declarat tenismenul sârb pe 3 februarie. Între timp, a trecut o săptămână.

ADVERTISEMENT