Life

Nu i-a folosit că era „cel mai bogat om din lume”… S-a scufundat odată cu Titanicul…

15.04.2021 | 02:16
Nu ia folosit ca era cel mai bogat om din lume Sa scufundat odata cu Titanicul
Nu i-a folosit că era „cel mai bogat om din lume”... S-a scufundat odată cu Titanicul...
ADVERTISEMENT

Titanic, cel mai luxos și sigur pachebot din vremea s-a, s-a scufundat acum 109 ani, în noaptea dinspre 14 spre 15 aprilie 1912. Au murit în dezastru 1.518 oameni din cei 2.228 aflați la bord. Printre ei, și „cel mai bogat om din lume” pe atunci.

Era ora 23:40, sâmbătă, 14 aprilie 1912, când pachebotul „nescufundabil” Titanic s-a ciocnit de un aisberg în apele reci ale Atlanticului de Nord. S-a scufundat după două ore și 40 de minute, la 2:20 în acea noapte cumplită… în cea mai mare catastrofă maritimă în timp de pace din istorie…

ADVERTISEMENT

La bord se aflau multe nume importante ale epocii, care acum nu ne „spun”, la prima vedere, mai nimic. În 1912, însă, erau cunoscute și moartea lor în naufragiu a ocupat prima pagină a ziarelor multe luni după tragedia din Atlantic.

Nu i-a folosit că era „cel mai bogat om din lume”… S-a scufundat odată cu Titanicul…

Iată mai jos o listă exclusivistă cu cele mai cunoscute „vârfuri” din „lumea bună” de la clasa I a Titanicului, care s-au scufundat în hăul oceanului Atlantic odată cu „pachebotul nescufundabil”…

ADVERTISEMENT
  • Benjamin Guggenheim  (46 de ani, mare magnat în industria extragerii și prelucrării cuprului)
  • George Dunton Widener (50 de ani, cel mai bogat om din Philadelphia, proprietarul unei companii de tramvaie)
  • Maiorul Archibald Willingham Butt (46 de ani, consilierul apropiat pe probleme militare al președinților americani Theodore Roosevelt și William Howard Taft)
  • John Borland Thayer (50 de ani, multiplu campion național la crichet, apoi directorul general și al doilea vicepreședinte al Companiei de Căi Ferate din Pennsylvania)
  • Charles Melville Hays (56 de ani, magnat al căilor ferate, director al mai multor companii de profil din SUA și Canada)
  • Jacques Futrelle (37 de ani, foarte popular, pe atunci, scriitor american de romane cu detectivi)
  • Francis Davis Millet (65 de ani, medic militar, apreciat scriitor și pictor)

Oricare dintre ei putea profita de notorietate sau bani ca să se salveze într-una dintre bărcile care au scăpat de la moarte femei și copii, dar onoarea le-a fost mai presus decât orice și au rămas pe punte până la scufundarea în neființă…

ADVERTISEMENT

Peste toți cei amintiți, ca avere, era, însă, John Jacob Astor IV, cel mai bogat om nu numai de pe Titanic, dar și de pe Pământ în acel aprilie 1912, cu o avere estimată la 87 de milioane de dolari.

Titanic in ziarele vremii
Prima pagină din „New York Herald” din 15 aprilie 1912. Fotografia lui John Jacob Astor IV și a soției sale, Madeleine, în stânga…. Sursa foto: larevista.ro

John Jacob Astor IV era „un om de afaceri cu talent nativ, care știa mereu unde să-și investească banii pentru a spori averea și bunul renume al familiei”

Avea aproape 48 de ani (era născut pe 13 iulie 1864, în mica localitate Rhinebeck, New York, SUA) și era membru al cunoscutei, influentei și foarte bogatei familii Astor, moștenitor al unei uriașe averi „strămoșești”, care gestiona la acea vreme un imens imperiu financiar și imobiliar.

ADVERTISEMENT

În plus, multi-milionarul Astor IV s-a remarcat ca scriitor printr-un roman științifico-fantastic și a fost, totodată un inventator „productiv” prin nenumărate brevete care îi „materializau” ideile proprii. Personalitate multilateral dezvoltată, și-a construit și o carieră militară, obținând gradul de colonel în timpul războiului hispano-american din Caraibe (aprilie-august 1898).

Astor IV și-a majorat averea moștenită și din afaceri imobiliare. Cunoscuții îl descriau ca fiind „un om de afaceri cu talent nativ, care știa mereu unde să-și investească banii pentru a spori averea și bunul renume al familiei”, conform larevista.ro.

La 47 de ani s-a recăsătorit cu o puștoaică de 19 ani…

Viața particulară a lui John Jacob Astor IV a fost și ea… bogată. În noiembrie 1909 divorțase de prima soție, Ava Lowle Willing, cu care avea doi copii. Rumoare în high life, scandalizată când, în 1911, se recăsătorea cu o tânără care putea să-i fie fiică, Madeleine Talmage Force, în vârstă de numai 19 ani. El era doar cu 28 de ani mai „matur”, avea „decât” 47…

În aprilie 1912, când s-au îmbarcat pe Titanic, doamna Astor a II-a era însărcinată în 5 luni, după o lună de miere prelungită prin Europa și Africa, în Egipt.

S-au urcat la bordul Titanicului la Cherbourg, Franţa, împreună cu o suită pe măsură: valetul lui, servitoarea şi asistenta medicală ale ei şi căţeluşa lor, Kitty, de care nu se despărțeau niciodată, oriunde ar fi călătorit.

Madeleine, Kitty și John Jacob Astor IV înainte de îmbarcarea pe Titanic
Madeleine, Kitty și John Jacob Astor IV înainte de îmbarcarea pe Titanic… Sursa foto: ephemeralnewyork.wordpress.com

Soția, servitoarea ei și asistenta medicală personală au supraviețuit…

După ciocnirea Titanicului cu icebergul, John a făcut rost imediat de veste de salvare pentru cele trei femei, le-a urcat de urgență într-o barcă de salvare, a încercat și el să se strecoare, dar pentru că locurile erau puţine, cu prioritate pentru femei și copii, și-a luat rămas bun de la Madeleine și s-a retras pe punte.

…A fost văzut ultima oară cu o jumătate de oră înainte de dispariția Titanicului sub apă, fumând aparent liniștit și resemnat, alături de scriitorul Jaques Futrelle, amintit mai sus.

Madeleine, servitoarea şi asistenta medicală au supravieţuit tragediei, salvate din barcă, la fel ca și ceilalți norocoși, de vaporul RMS Carpathia în zorii zilei de 15 aprilie.

Valetul și cățelușa Kitty nu a fost găsiți niciodată, cadavrul lui John Jacob Astor IV a fost „pescuit” pe 22 aprilie, identificat după inițialele JJA brodate pe gulerul hainei… A fost unul dintre cele numai 333 de trupuri recuperate din apă…

În vesta sa a fost găsit un ceas de buzunar din aur, pe care un băiat din prima căsătorie, pe nume Vincent, l-a recuperat și l-a purtat toată viața…

Madeleine Astor, supravietuitoare de pe Titanic
Madeleine Astor a supraviețuit dramei Titanicului… Sursa foto: larevista.ro

Văduva sa n-a mai avut noroc în dragoste…

Patru luni mai târziu, soția sa… de fapt văduva sa, Madeleine, a născut după patru luni de la dezastru un băiat pe care l-a botezat cu numele tatălui său, John Jacob. Drama din noaptea dintre 14 și 15 aprilie 1912 parcă a urmărit-o apoi toată viața… N-a mai avut noroc în dragoste: s-a recăsătorit de două ori și a divorțat de fiecare dată după scurt timp.

Madeleine a murit destul de tânără, la numai 46 de ani, în Palm Beach, Florida, din cauza unei boli de inimă… A fost înmormântată la la Trinity Church Cemetery din Manhattan, New York, lângă John Jacob Astor IV, soțul pierdut în scufundarea pachebotului nescufundabil Titanic…

  • 87 de milioane de dolari era averea lui John Jacob Astor IV în aprilie 1912
  • 3.547 de persoane, pasageri plus echipaj, putea „duce” Titanicul
  • 2.228 de suflete erau pe Titanic, pasageri și echipaj, în momentul ciocnirii fatale cu aisbergul
  • 710 oameni, în majoritate femei și copii, au supraviețuit tragediei în cele 20 de bărci de salvare, celelalte 1.518 au pierit în apele înghețate (2 grade Celsius în momentul scufundării Titanicului) ale Atlanticului
ADVERTISEMENT