News

Nu scăpăm de vremea extremă. Cod portocaliu de caniculă și vijelii în România

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri avertizări noi de vreme extremă. Printre ele avem un cod portocaliu de caniculă și vijelii.
27.07.2022 | 11:52
Nu scapam de vremea extrema Cod portocaliu de canicula si vijelii in Romania
ANM anunță că după caniculă urmează ploi torențiale și vijelii puternice. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

În primul mesaj publicat pe site-ul ANM despre vremea din următoarele zile apare un cod galben de caniculă, valabil miercuri, 27 iulie 2022. Fenomenele vizate: val de căldură și disconfort termic ridicat.

Vremea extremă va fi prezentă în România și sâmbătă

Astfel, valul de căldură se va menține miercuri în regiunile sudice și sud-estice. De asemenea, va fi prezent local în cele vestice, centrale și estice.

ADVERTISEMENT

În acest context, disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Miercuri, temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade Celsius.

În cadrul primei avertizări meteorologice apare și un cod portocaliu de caniculă, valabil de-a lungul zilei de miercuri. Val de căldură persistentă și disconfortul termic accentuat vor afecta Oltenia și Muntenia.

ADVERTISEMENT

În aceste regiuni valul, vor fi înregistrate valori termice cuprinse între 37 și 40 de grade Celsius. Noaptea, valorile nu vor coborî sub 20, 22 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat, iar ITU va depăși pragul critic de 80 de unități.

Al doilea mesaj transmis de ANM

În al doilea mesaj al ANM avem un cod galben de vijelii, valabil de la 27 iulie, ora 12:00, până la 29 iulie, ora 02:00. Instabilitatea atmosferică temporar accentuată va fi prezentă mai ales în centrul, estul țării și la munte.

ADVERTISEMENT

Apoi, din a doua parte a nopții de miercuri spre joi (27/28 iulie), ea va fi prezentă în sud-vest și sud. Meteorologii au mai anunțat că până la 29 iulie vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii (viteze la rafală de peste 55…70 km/h), dar și grindină.

În intervalul menționat, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp, iar în extremitatea de sud a teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala mai ales joi după-amiaza de joi, dar și în noaptea de joi spre vineri (28/29 iulie).

ADVERTISEMENT

Tot în al doilea mesaj a fost inclus un cod portocaliu de vijelie, valabil de la 27 iulie, ora 14:00, până la 27 iulie, ora 22:00. Zonele afectate? Jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei, dar și nordul Dobrogei.

În aceste regiuni vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijelii puternice. Vor fi prezente rafalele de peste 80…90 km/h, dar și grindina, izolat. Cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp pe arii restrânse.

Cum va fi vremea sâmbătă

Încă un cod portocaliu de vijelii a fost emis pentru intervalul 28 iulie, ora 03:00-28 iulie, ora 22:00. Nordul Olteniei și al Munteniei, Carpații Meridionali și de Curbură sunt zonele afectate.

Aici vor fi averse torențiale, descărcări electrice frecvente, dar și numeroase intensificări ale vântului, precum și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 40…60 l/mp.

În al treia avertizare meteo publicată de ANM avem un cod galben de caniculă, valabil de la 28 până la 29 iulie 2022. Valul de căldură se va menține în vestul și nord-vestul.

Totodată, nici cei care locuiesc în centrul și sudul țării nu vor scăpa de aerul fierbinte. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar maximele se vor situa între 32 și 37 de grade Celsius.

Sâmbătă, 30 iulie 2022, disconfortul termic va fi ridicat în sud, centru și est. În aceste zone, vremea va fi local caniculară. Din a doua parte a zilei, instabilitatea atmosferică se va accentua mai întâi în vest și nord-vest, dar și în restul teritoriului.

 

 

ADVERTISEMENT