Life

Numele sărbătorite de Sfântul Nicolae. Cui trebuie să-i spui “la mulți ani” pe 6 decembrie

Care sunt numele sărbătorite de Sfântul Nicolae, prăznuit pe 6 decembrie? Iată cui trebuie să-i spui “la mulți ani” în această zi.
05.12.2022 | 10:45
Numele sarbatorite de Sfantul Nicolae Cui trebuie sai spui la multi ani pe 6 decembrie
Numele sărbătorite de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Sfântul Nicolae este prăznuit pe 6 decembrie, dar care sunt numele sărbătorite în această zi? Află cui trebuie să-i transmiți gânduri bune cu această ocazie.

Numele care se sărbătoresc de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie

În fiecare an, pe 6 decembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, cunoscut ca Moș Nicolae pentru cei mici. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii primesc cadouri, pe care le găsesc în încălțările lustruite de dinainte.

ADVERTISEMENT

Însă nu doar cei mici primesc cadouri în această zi. Cei care poartă numele Sfântului Nicolae, dar și derivate ale acestuia, sunt sărbătoriți.

Numele Nicolae provine din limba greacă, de la Nikolaos, care este format din cuvintele “nike” (victorie) și “laos” (popor). Nicolae se traduce, astfel, ca “învingătorul oamenilor/poporului”.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe nume sărbătorite pe 6 decembrie sunt de bărbați. Acestea sunt Nicolae, Nicu, Nicușor, Neculai sau Neculaie. Femeile poartă numele Nicoleta, Niculina, Nicole, Nicola, dar mai există și Niki, Nicol, Niculița, Neculina, care sunt întâlnite mai rar.

Cine a fost Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae a fost episcop de Myra, fiind recunoscut ca sfânt în secolul al XVI-lea. S-a născut în jurul anului 280, în localitatea Patara, provinvia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi, în perioada împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305).

ADVERTISEMENT

Sfântul Nicolae făcea parte dintr-o familie înstărită, iar părinții săi au murit devreme. Astfel, sfântul a rămas în grija unui unchi, care avea același nume ca al său.

Pe parcursul vieții, cu ajutorul rugăciunilor sale, Sfântul Nicolae a făcut mai multe minuni. Potrivit credinței populare, acesta ar fi salvat niște marinari de la naufragiu, prin rugăciune, fiind considerat de atunci protectorul lor.

ADVERTISEMENT

De altfel, se spune că Sfântul Nicolae a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg și se înecase.

Sfântul Nicolae a salvat trei fete tinere, pe care tatăl lor ar fi vrut să le împingă spre desfrâu. Se spune că sfântul le-a aruncat pungulițe cu bani în camerele fetelor, iar acestea s-au căsătorit la puțin timp după ce au primit darurile.

În Alexandria, Sfântul Nicolae ar fi vindecat mulți bolnavi și demonizați.

ADVERTISEMENT