O amendă penală primită în urmă cu patru ani l-a trimis după gratii pe un bărbat din România.
În 2019, cetățeanul, care e din Satu Mare, a fost condamnat la plata sumei de 3.600 de lei.
Bărbatul era pus sub acuzare de judecători pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie. Magistrații stabileau că acesta trebuie să achite suma de 150 de lei pe lună, timp de 24 de luni.
În trei ani, acesta a reușit să achite suma de 1.200 de lei din totalul de 3.600. Au mai rămas astfel de plătit 2.400 de lei din amendă.
În ciuda faptului că era apt de muncă, bărbatul a refuzat să îşi ia un serviciu pentru a-şi achita integral datoria.
Astfel, din cauză că bărbatul nu a reușit achitarea amenzii penale timp de 3 ani, instanța a decis să înlocuiască pedeapsa amenzii penale rămasă de executat, cu 120 de zile de închisoare.
Conform dreptului penal din România, există trei pedepse principale, respectiv pedeapsa detențiunii pe viață, pedeapsa cu închisoarea și pedeapsa amenzii penale.
Foarte important de precizat: amenda penală nu trebuie confundată cu amenda contravențională. Amenda contravențională este o sancțiune/pedeapsă care se aplică în urma săvârșirii unor contravenții.
În cazul amenzii penale, pentru a fi aplicată, este necesar ca persoana în cauză să fi săvârșit o infracțiune.
Amenda penală se poate transforma în pedeapsă cu închisoarea. Pentru a se petrece acest lucru, instanța va verifica dacă neplata se datorează relei credințe a condamnatului, adică dacă acesta a avut posibilitatea să achite (măcar parțial), dar nu a făcut-o, sau a vrut să plătească, dar nu a avut posibilitatea.
În cazul în care condamnatul a fost de rea credință, cum este și situația bărbatului din Satu Mare, instanța va înlocui amenda penală cu închisoarea.