News

O asistentă medicală a extras 7 doze de vaccin Pfizer dintr-un flacon. Norma e de 5 doze

02.02.2021 | 15:37
ADVERTISEMENT

O asistentă medicală din Finlanda a extras 7 doze de vaccin Pfizer dintr-un flacon din care în mod normal se extrag 5 sau 6 doze.

Sari Roos, angajată la Spitalul Municipal din Helsinki, a decis să facă acest lucru fiind frustrată că serul nu ajungea pentru toată lumea.

ADVERTISEMENT

Producătorul Pfizer susținea că un flacon conține 5 doze de vaccin, însă asistenta din Finlanda le-a dovedit că se poate face economie și pot fi administrate 7 doze de vaccin.

O asistentă medicală din Finlanda a extras 7 doze de vaccin Pfizer

Asistenta a observat că, respectând protocolul de administrare a 5 doze, mereu rămânea ser în flacon sau pe ac, astfel că s-a ambiționat să împartă mai eficient serul Pfizer.

ADVERTISEMENT

Pentru a reuși performanța de a administra 7 doze de vaccin, Sari Roos a folosit o seringă specială și a folosit fiecare picătură într-un mod eficient.

Pentru că a fost un succes real, metoda asistentei va fi folosită la nivel național, iar în acest sens angajata sistemului medical se va întâlni cu alți specialiști din domeniu pentru a le arăta cum a procedat.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care Pfizer are mari probleme de producție și de distribuție, scoaterea a 7 doze de vaccin dintr-un flacon ar putea ajuta enorm majoritatea țărilor din Uniunea Europeană.

Mai multe țări din UE au ajuns la un consens și au stabilit că dintr-un flacon Pfizer se pot scoate 6 doze, nu 5 cum susținea producătorul. Din păcate, regiuni din Spania precum Catalonia sau Madrid fac o risipă de mii de doze pentru că nu dispun de seringi speciale care să permită extragerea dozelor suplimentare din flacon.

ADVERTISEMENT

Până în urmă cu câteva săptămâni se foloseau doar 5 doze de vaccin dintr-o fiolă, pentru că așa prevedea protocolul, astfel că exista o risipă inutilă a dozelor de vaccin.

„Combinația seringă-ac cu volum irosit redus trebuie să aiba un volum irosit total mai mic de 35 de microlitri. Dacă sunt folosite seringi și ace standard, s-ar putea să nu fie destul vaccin pentru a extrage a șasea doză dintr-o fiolă“, transmitea Agenția Europeană pentru Medicamente.

ADVERTISEMENT