Life

O bancnotă veche de peste trei decenii se vinde în prezent cu bani mulţi. Cât trebuie să scoţi din buzunar pentru ea?

O bancnotă din anii ’90 se vinde scump în prezent. Cât cere deţinătorul în schimbul ei? Colecţionarii sunt dispuşi să plătească sume record.
05.08.2023 | 18:25
O bancnota veche de peste trei decenii se vinde in prezent cu bani multi Cat trebuie sa scoti din buzunar pentru ea
Cu cât se vinde o bancnotă din anii '90 pe site-urile de specialitate / sursa foto: OLX
ADVERTISEMENT

În timp ce unii sunt tot mai pasionaţi de criptomonede şi ar da bani grei ca să le obţină, alţii ar arunca sume mari în schimbul unor bancnote vechi. Şi cu cât vechimea este mai mare, cu atât şi interesul creşte. Iar preţul este bineînţeles, pe măsură.

O bancnotă din anii ’90 se vinde scump în prezent. Cât trebuie să scoţi din buzunar pentru ea?

Numărul colecţionarilor de monede şi bancnote vechi a crescut tot mai mult în ultimii anii. Drept urmare şi site-urile de specialitate sunt doldora de anunţuri în ceea ce priveşte comercializarea acestora.

ADVERTISEMENT

Preţurile diferă în funcţie de starea şi vechimea lor, dar şi de personalitatea marcantă pe care o deţin. Potrivit specialiştilor, tirajul este factorul care determină în cea mai mare măsură valoarea unei bancnote ieşite din uz cu mulţi ani în urmă.

2500 de lei pentru o bancnotă veche cu chipul lui Mihai Eminescu din anii ’90

O bancnotă din anii ’90 spre exemplu a fost scoasă la vânzare pentru suma de 2500 de lei. Aceasta deţine chipul lui Mihai Eminescu şi valora cândva 1.000 de lei. Iar anunţul vânzătorului sună cam aşa: „Bancnotă 1000 lei din 1993 cu Mihai Eminescu. În stare bună. A.0036”, a precizat acesta în mediul online.

ADVERTISEMENT

Bancnotele româneşti pot aduce bani frumoşi celor care le-au făcut uitate prin puşculiţe. Exemplele pot continua cu o bancnotă de 1.000.000 de lei din anul 1947 care se vinde pe platform OLX cu suma de 150 de lei.

Bancnota de 1.000.000 de lei din 16 aprilie 1947 este autentică, seria G0003, 0987, Banca Națională a României. A fost păstrată în condiţii bune, seria poate fi descifrată cu uşurinţă, iar preţul este negociabil.

ADVERTISEMENT

Colecţionarii, dispuşi să plătească o avere în schimbul bancnotelor vechi

Cei mai norocoşi deţin nu una, ci chiar mai multe bancnote vechi, pe care le vând cum altfel, decât la preţ promoţional. „Bancnote de 1.000 lei, din 1998, cu Mihai Eminescu. Am 4 bucăți, negociabil la achiziția celor 4 bancnote”, sună unul dintre multele anunţuri de acest gen de pe OLX.

Fenomenul comercializării de bancnote şi monede vechi a căpătat tot mai mare amploare. Numărul celor interesaţi a făcut ca şi preţurile acestora să crească. Colecţionarii nu se uită la bani atunci când vine vorba de o nouă , dar cu vechime achiziţie.

ADVERTISEMENT

Aşa că deţinătorii de astfel de bancnote sau monede au două variante. Fie le păstrează în continuare în puşculiţă în speranţa că valorea lor va creşte şi mai mult odată cu trecerea anilor. Fie le scot la vânzare pe site-urile de specialitate ca să fie siguri că obţin ceva de pe urma lor.

ADVERTISEMENT
Tags: