News

O boală periculoasă se răspândește în România. Riscul de infectare, crescut în 2 zone ale țării

Medicii sunt din nou în alertă în România, după ce o boală infecțioasă periculoasă se răspândește accelerat. Există două zone cu risc crescut.
26.03.2024 | 07:03
O boala periculoasa se raspandeste in Romania Riscul de infectare crescut in 2 zone ale tarii
Tuberculoza, o boală periculoasă care afectează tot mai multe persoane în România. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În ultimii ani, o boală infecțioasă periculoasă se extinde tot mai mult în România. La nivel mondial, aceasta ucide anula circa 1,5 milioane de persoane, totalul celor infectați find de 9-10 milioane.

Tuberculoza, o boală periculoasă care afectează tot mai multe persoane în România

România a trecut de ceva vreme de faza intensă a pandemiei de SARS-CoV-2, una în care mii de oameni se infectau zilnic și alte câteva sute își pierdeau viața la nivel național.

ADVERTISEMENT

În prezent, o altă boală periculoasă se răspândește rapid în țara noastră. Chiar de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara au tras un semnal de alarma.

Recent, cu prilejul acestei zile, cadrele medicale din România au reamintit faptul că această boală mortală infecțioasă ucide 4.300 de persoane la nivel mondial. Medicii atrag atenția că România este, în acest moment, țara cu cea mai mare incidență a bolii din întreaga zonă a Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Pentru România, rata incidenței tuberculozei a scăzut din 2002, când am avut 142,2 la suta de mii de locuitori și notificați 30.965 de cazuri de tuberculoză.

În 2023 avem 9.143 de cazuri de tuberculoză, cu o creștere față de anul trecut, corespunzând unei incidențe de 48 la suta de mii de locuitori. Pe județe, în România, primul loc îl deține Doljul, urmat de județul Giurgiu, Brăila şi, din fericire, există și județe din centrul țării, Covasna, Harghita, în care incidența este sub media europeană, respectiv 3,4 la suta de mii de locuitori”, a declarat Gilda Popescu, coordonatoare a Programului Național de Control al Tuberculozei, citată de RRA.

ADVERTISEMENT

Există două zone cu risc crescut de infectare cu tuberculoză. Poluarea, un factor important

În țara noastră există două zone cu risc crescut de infectare cu bacilul Koch, care provoacă tuberculoza. Medicii de la Spitalul de plămâni ”Marius Nasta” din Capitală spun că aceste regiuni sunt sudul și estul țării. Aici, și poluarea este ridicată.

Specialiștii notează că o calitate slabă a aerului poate influența sănătatea umană în diverse moduri. Astfel, cercetările au scos în evidență faptul că există o legătură între nivelul crescut de particule în suspensie și tuberculoză.

ADVERTISEMENT

O scăderea a imunităţii are la bază expunerea la poluanţi precum particulele fine (PM2.5), oxizii de azot, dar şi alte substanţe toxice. Ele pot slăbi organismul. Acesta devine mult mai vulnerabil la infecţii, chiar și la tuberculoză.

Anual, la nivel mondial, circa 9 – 10 milioane de oameni sunt diagnosticați cu tuberculoză. Se întâmplă mai ales în țările sărace. Boala ucide 1,5 milioane de persoane.

ADVERTISEMENT
Tags: