Sport

O campioană din boxul feminin, decizie radicală. Motivul pentru care a renunțat la o centură

Boxul feminin este departe de a primi atenția de care au parte băieții, iar o campioană decis să renunțe la o centură din această cauză.
06.12.2023 | 19:50
O campioana din boxul feminin decizie radicala Motivul pentru care a renuntat la o centura
Boxul feminin este departe de a primi atenția de care au parte băieții, iar o campioană decis să renunțe la o centură din această cauză. Sursă foto: marca.com
ADVERTISEMENT

Este vorba de pugilista Amanda Serrano din Puerto Rico, care a reușit în urmă cu doar două luni să unifice titlurile mondiale WBA, WBC, IBF, WBO, IBO și Ring Magazine la categoria pană.

Campioana Amanda Serrano a renunțat la o centură deținută în boxul feminin

Marea campioană a boxului feminin s-a arătat deranjată de faptul că WBC nu este de acord ca femeile să lupte după aceleași reguli ca bărbații și a hotărât să renunțe la această centură fără luptă.

ADVERTISEMENT

Cele mai lungi partide de box feminin acceptate în acest moment se întind pe durata a 10 runde de câte 2 minute. Însă, fetele vor să ajungă la nivelul băieților și își doresc meciuri de 12 reprize a câte 3 minute fiecare.

Portoricana a reușit să unifice centurile WBA, WBC, IBF, WBO, IBO și Ring Magazine după o victorie în fața braziliencei Danila Fernanda de Freitas Ramos, într-un meci disputat în premieră după regulile de la masculin: 12 reprize a câte 3 minute.

ADVERTISEMENT

Fetele amenință cu boicotul

În timp ce toate celelalte organizații au validat rezultatul, WBC a hotărât să nu rețină rezultatul acestei întâlnirii din cauza regulilor după care s-a desfășurat. Iar acesta a fost momentul în care Amanda Serrano a renunțat la centura WBC.

”WBC a refuzat să recunoască acest meci, așa că și eu renunț la titlul în versiunea WBC. Și în viitor, dacă anumite organisme nu vor accepta să fim egale cu bărbații în ceea ce privește regulile, nu vom mai lupta pentru acele instanțe”, a scris portoricana, pe rețelele de socializare, conform CNN.

ADVERTISEMENT

În luna octombrie, mai multe sportive, printre care Amanda Serrano, fosta pugilistă Laila Ali, britanica Natasha Jonas, campioana mondială la două categorii, sau americanca Holly Holm, care a renunțat la box pentru UFC, au semnat o petiție prin care cer să aibă drepturi egale cu băieții.

”Suntem alături în dorința și dăruirea de a avea alegerea de a evolua pe aceeași scenă, cu aceleași reguli, ca bărbații din boxul profesionist. Am câștigat alegerea rundelor de 3 minute, cu 12 runde pentru lupte de campionat pentru a ne demonstra priceperea și măreția”, se scria în comunicatul fetelor.

ADVERTISEMENT

Amanda Serrano este o adevărată deschizătoare de drumuri în boxul feminin. Sportiva din Puerto Rico și irlandeza Katie Taylor au devenit primele femei care au boxat în main event-ul unei gale organizate pe celebra arena Madison Square Garden.

ADVERTISEMENT