Sport

O campioană mondială la înot, condamnată la 12 ani de închisoare! Procesul împotriva sportivei a reprezentat o premieră

Contestatarii regimului Lukașenko au viață grea, lucru de care s-a convins și o fostă campioană mondială, condamnată în lipsă la 12 ani de închisoare.
27.12.2022 | 10:22
O campioana mondiala la inot condamnata la 12 ani de inchisoare Procesul impotriva sportivei a reprezentat o premiera
Aliaksandra Herasimenia la JO de la Rio.
ADVERTISEMENT

Aflat la putere încă din 1994, Aleksandr Lukașenko este extrem de contestat în Belarus. Cu atât mai mult cu cât a rămas la putere, inclusiv la ultimele alegeri, din 2020, prin metode neortodoxe. La fel sunt și metodele prin care-i pedepsește pe opozanții săi.

Campioana va ajunge după gratii dacă revine în țara natală

Realegerea lui Lukașenko, din 2020, a fost contestată de organizațiile internaționale care au supravegheat procesul de vot. Și, în țară au fost organizate numeroase acțiuni de protest.

ADVERTISEMENT

Între cei care s-au implicat în acestea s-a numărat și Aliaksandra Herasimenia (36 de ani). Fostă campioană mondială la înot și medaliată la Jocurile Olimpice de la Londra 2012 și Rio 2016. Retrasă din activitate.

În 2020, Herasimenia a semnat o scrisoare deschisă, alături de alţi sportivi bieloruși, și a făcut apel la alegeri libere. Iar mai apoi a făcut și un alt pas, mai îndrăzneț.

ADVERTISEMENT

Herasimenia trăieşte în exil! Va fi încarcerată dacă se va întoarce în Belarus

Ea a decis să înființeze Fundaţia belarusă pentru solidaritate sportivă (BSSF). O organizaţie care și-a propus să îi ajute, juridic, dar și financiar, pe sportivii aflaţi în vizorul autorităţilor din Belarus. Evident, pentru simpla vină că nu sunt de acord cu regimul dictatorial al lui Lukașenko.

Iar în aprilie 2021, Herasimenia a vândut la licitaţie medalia de aur câştigată la Campionatele Mondiale din 2012. O licitație care a avut scopul de a strânge fonduri tocmai pentru BSSF.

ADVERTISEMENT

Evident, toate aceste acțiuni ale sportivei care s-a retras din activitatea sportivă în 2019, iar acum trăiește în exil, nu au fost pe placul autorităților.

A urmat acționarea sa în instanță, alături de un alt oponent al regimului, Alexander Opeikin. Iar procesul declanșat, pe 19 decembrie 2022, a reprezentat o premieră.

ADVERTISEMENT

Curtea i-a găsit pe cei doi vinovați de ”apel la sancţiuni împotriva Belarusului” şi de ”transmiterea de informaţii false cu privire la evenimentele din ţară”. Și i-a condamnat, în absență, la 12 ani de închisoare. Ceea ce înseamnă că vor ajunge după gratii dacă se vor întoarce în țara natală.

ADVERTISEMENT