News

Descindere a mascaților, la două clinici. Mai mulți medici au fost reținuți pentru că eliberau fără consultații fișele pentru permisele auto

O clinică medicală a fost călcată de mascați la Călărași. Instituția elibera fișe medicale false pentru obținerea permiselor de conducere
19.01.2024 | 14:16
Descindere a mascatilor la doua clinici Mai multi medici au fost retinuti pentru ca eliberau fara consultatii fisele pentru permisele auto
Mai mulți medici au fost reținuți pentru că eliberau fișe medicale false. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Două clinici medicale au fost percheziționate de poliţişti şi procurori. Este vorba despre o clinică medicală din Ilfov şi una din judeţul Călăraşi. Acuzațiile vizează eliberarea în fals a fişelor medicale necesare obţinerii sau preschimbării permiselor auto.

Medici reținuți pentru abuz în serviciu

Șase persoane au fost reținute de oamenii legii, respectiv doi bărbați și șase femei. În urma perchezițiilor au fost descoperite mai multe sume de bani, parafe medicale, telefoane mobile şi înscrisuri ce ar fi fost folosite la săvârşirea infracţiunilor investigate.

ADVERTISEMENT

„În urma probatoriului administrat, pocercetărilorliţiştii Serviciului Rutier Ilfov au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, faţă de 6 persoane, respectiv 2 bărbaţi (46 şi 49 de ani) şi 4 femei (34,53,48 şi 56 de ani), urmând ca în cursul zilei de astăzi, aceştia să fie prezentaţi procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, cu propuneri privind măsuri preventive.”, potrivit IPJ Ilfov.

Cum funcționa sistemul fișelor false

Fișele medicale pentru preschimbarea permiselor de conducere ar fi fost eliberate de mai bine de cinci ani de una dintre clinici. Din verificări reiese că șoferii fie nu nu ar fi fost consultați de toți medicii de pe fișe, fie beneficiarii nu se prezentau la adresele clinicilor.

ADVERTISEMENT

„La data de 18 ianuarie a.c., poliţiştii Serviciului Rutier Ilfov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, au desfăşurat 2 percheziţii, una la sediul unei clinici medicale private, iar cealaltă la o adresă din judeţul Călăraşi, în cadrul unui dosar penal, în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual şi abuz în serviciu”, a transmis IPJ Ilfov.

De asemenea, polițiștii ilfoveni au mai precizat că „administratorii clinicii, împreună cu mai mulţi medici, ar fi întocmit şi eliberat în fals zeci de mii de fişe medicale necesare obţinerii sau preschimbării permiselor de conducere,  fără ca beneficiarii să se prezinte la clinica medicală pentru a fi consultaţi,  iar dacă se prezentau, fie nu ar fi fost consultaţi de către toţi medicii înscrişi pe fişele medicale, fie ar fi fost consultaţi de către persoane care nu ar fi avut pregătirea medicală necesară de specialitate”.

ADVERTISEMENT

Medicii români, experți în fișele medicale false

Nu este prima dată când se întâmplă astfel de percheziții în România, iar în ultima vreme pare că a devenit o tradiție. Viitorii șoferi sau cei care preschimbă carnetul auto apelează la astfel de metode.

Anul trecut o femeie care deținea o clinică privată administrată împreună cu fiul ei ar fi încasat 5 milioane de euro doar din eliberarea fișelor medicale false. Anchetatorii au descoperit că aceștia ar fi scris chiarf ei de mână fișele și ar fi reprodus ștampilele medicilor.

ADVERTISEMENT

În 2022 alți 16 medici au fost reținuți de polițiștii Serviciului Rutier Ilfov bănuiți că ar fi semnat fișe medicale pentru preschimbarea permiselor auto, iar șoferii nu ar fi fost consultați.

ADVERTISEMENT