News

O cunoscută balerină din Rusia, arestată pentru presupuse donații către Ucraina. Tânăra riscă 20 de ani de închisoare

Balerina Kseniya Karelina acuzată de trădare în Rusia. Femeia poate petrece până la 20 de ani în spatele gratiilor pentru trădare
21.02.2024 | 17:45
O cunoscuta balerina din Rusia arestata pentru presupuse donatii catre Ucraina Tanara risca 20 de ani de inchisoare
Balerina Kseniya Karelina, arestată în Rusia pentru donații către Ucraina. Sursa foto: Colaj Fanatik / Captură video / dailymail.co.uk
ADVERTISEMENT

Kseniya Karelina, o cunoscută balerină din Rusia cu cetățenie americană, a fost arestată de autoritățile de la Kremlin sub suspiciunea de a fi implicată în donații către o organizație de caritate care sprijină efortul de război din Ucraina.

Balerină arestată în Rusia

Balerina cu dublă cetățenie ruso-americană, se află în custodia Rusiei, potrivit unui oficial superior al SUA citat de NBC News și Sky News. Ea are vârsta de 33 de ani și a devenit cetățean american în 2021.

ADVERTISEMENT

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a indicat că femeia, ale cărei nume nu a fost dezvăluit, ar fi fost „implicată în furnizarea de asistență financiară către un stat străin în activități îndreptate împotriva securității țării noastre” încă din anul 2022.

Conform declarației emise de FSB, Karelina ar fi colectat fonduri care ar fi fost ulterior utilizate pentru procurarea de medicamente, echipamente, arme și muniție în cadrul efortului de război din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Legea rusă consideră că această trădare este o infracțiune gravă, pedepsită cu închisoarea pentru o perioadă de până la 20 de ani. În prezent, Karelina este deținută sub un mandat de arest pre-proces.

Ce spun autoritățile americane

Casa Albă a confirmat că este conștientă de arestarea raportată și a exprimat interesul pentru obținerea de informații suplimentare. Informațiile indică că Karelina a intrat în Rusia pe 2 ianuarie, iar oficialii americani au fost informați despre arestarea sa pe 8 februarie.

ADVERTISEMENT

Razom for Ukraine, o organizație caritabilă americană care susține “ajutorul umanitar, asistența în caz de dezastre, educația și apărarea” în Ucraina, a reacționat cu șoc la vestea arestării lui Karelina.

Rusia nu recunoaște cetățenia americană a balerinei

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, a comunicat jurnaliștilor că nu poate comenta detaliat despre situație, dar a avertizat că este riscant pentru cetățenii americani sau cu dublă cetățenie să fie în Rusia.

ADVERTISEMENT

„Dacă ești cetățean american, inclusiv cetățean dublu, care locuiește sau călătorește în Rusia, ar trebui să pleci imediat, dacă poți (…) Pur și simplu, plecați imediat.”, a transmis John Kirby.

De partea cealaltă, Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a transmis într-o conferință de presă că SUA solicită asistență consulară, însă aceasta nu a fost încă acordată și poate fi dificilă din cauză că Rusia îi consideră pe cei cu dublă cetățenie, oameni de naționalitate rusă.

ADVERTISEMENT