News

O dronă rusească s-ar fi prăbușit lângă Brăila. Localnicii s-au speriat de o ”bubuitură puternică”. Reacţia MApN. Update

O dronă militară de proveniență rusească s-ar fi prăbușit lângă Brăila. Localnicii s-au speriat serios după ce au auzit ”o bubuitură puternică”.
29.03.2024 | 11:00
O drona ruseasca sar fi prabusit langa Braila Localnicii sau speriat de o bubuitura puternica Reactia MApN Update
O dronă rusească s-ar fi prăbușit lângă Brăila. Localnicii s-au speriat de o ”bubuitură puternică”
ADVERTISEMENT
29-03-2024
09:03

Reacţia MApN după incident

Ministerul Apărării Naţionale a confirmat vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

“În seara zilei de 28 martie 2024, au fost identificate fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian (dronă), pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei. 

Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, desfăşoară vineri, 29 martie 2024, cercetarea incidentului, conform procedurilor operaţionale specifice”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale, într-un comunicat.

În condițiile în care autoritățile din România comentează foarte rar aceste situații și le raportează presei și populației și mai rar, singurul indiciu prezentat este momentan mărturia oamenilor din zonă. Cert e că mai multe elicoptere patrulează deja zona iar la fața locului au ajuns polițiști și jandarmi.

O dronă rusească s-ar fi prăbușit lângă Brăila

Drona ar fi căzut undeva la 12 kilometri de Brăila și ar fi fost trimisă spre porturile ucrainene de la Dunăre. Ar fi al 6-lea incident cu drone la granița României de la începutul războiului din Ucraina. Oamenii spun că drona a căzut undeva la miezul nopții, în zona Insulei Mari a Brăilei, conform Debraila.ro.

ADVERTISEMENT

Mai mulți localnici au surprins momentul și au postat diferite imagini pe internet, cu mențiunea că nu există nicio informație că cineva ar fi fost rănit. Potrivit sursei citate autoritățile au găsit resturi din această dronă, precum și un crater provocat de impactul dronei cu solul.

Drona ar fi fost găsită la 30 de kilometri de porturile Reni și Isaccea, locuri unde au mai fost găsite astfel de drone. România are în dotare diverse sisteme de apărare antiaeriană cum ar fi cele Osa-AKM sau Gepard, care pot detecta ținte care zboară cu viteze de cel mult 300 km/h și care au o rază de acțiune de cel mult 7 kilometri.

ADVERTISEMENT

Cu toate că aceste sisteme pot identifica și doborî cu ușurință dronele rusești sau iraniene, ele nu au folosite până acum cel mai probabil pentru a nu provoca Rusia. Interesant, oficialii NATO au ridicat această problemă chiar în urmă cu două zile și mai mulți generali s-au întrebat dacă obiectele rusești care încalcă spațiul aerian al țărilor NATO ar trebui lovite.

Spațiul aerian al Poloniei a fost încălcat de o rachetă rusească

Nu doar dronele rusești, cu destinația Ucraina, au încălcat de mai multe ori spațiul aerian al țărilor NATO, în special România și Polonia. De exemplu, în urmă cu doar câteva zile o rachetă de croazieră rusească a petrecut câteva zeci de secunde în spațiul aerian polonez, iscând noi polemici.

ADVERTISEMENT

În consecință, ministrul de externe din Polonia a cerut explicații Moscovei. “În primul rând, cerem Federaţiei Ruse să oprească loviturile aeriene teroriste împotriva populaţiei ucrainene şi a teritoriului Ucrainei, să pună capăt războiului şi să se ocupe de problemele interne ale ţării“, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Pawel Wronski.

Totodată, oficiali ai Armatei Poloneze au transmis că ”timp de circa 40 de secunde, una dintre rachetele de croazieră lansate în cursul nopţii de aviaţia Federaţiei Ruse a încălcat spaţiul aerian polonez”. Racheta a fost observată de radarele militare pe toată durata zborului, după ce a pătruns în spațiul aerian polonez în apropierea satului Oserdow, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Deși racheta nu a fost atacată de sistemele de apărare poloneze, autoritățile de la Varșovia au menționat că ”au fost activate toate procedurile necesare pentru a asigura securitatea spaţiului aerian polonez”. Acum, NATO dezbate serios dacă în viitor astfel de drone sau rachete ar trebui doborâte în prima secundă în care încală spațiul aerian al țărilor NATO, cu toate că nu ar fi un simplu incident fără intenția Moscovei.

ADVERTISEMENT
Tags: