News

O elevă din București și-a câștigat în instanță dreptul de a deveni bărbat: ”Nu vreau să am probleme la Bac”

O elevă din clasa a XII-a de la un liceu din București a devenit cel mai tânăr trasgender care devine bărbat în acte, din România.
07.03.2024 | 10:33
O eleva din Bucuresti sia castigat in instanta dreptul de a deveni barbat Nu vreau sa am probleme la Bac
O tânără de liceu a devenit cel mai tânăr trasgender recunoscut de statul român. Eleva va deveni bărbat și își poate schimba actele de stare civilă / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Judecătoria Sectorului 5 a admis, în luna decembrie, cererea unei tinere de 18 ani, prin care aceasta solicita modificarea stării civile, în urma unei operații de schimbare de sex. Adolescenta este elevă în clasa a XII-a, într-un liceu de top din București și a motivat că are nevoie de acte noi pentru a se putea prezenta la examenul de Bacalaureat drept băiat. Decizia instanței a devenit definitivă prin neatacare în termenul legal, de 30 de zile de la comunicarea sentinței.

S-a născut fată, dar s-a simțit cel mai bine printre băieți

Tânăra, care în dosar este identificată sub formula ”reclamantul/reclamanta”, a chemat în instanță Direcțiile generale de evidență a persoanelor din sectoarele 1 și 5, cerând să se dispună schimbarea sexului acesteia în actele de stare civilă, din feminin în masculin, schimbarea prenumelui din Ioana în Andrei (nume fictive), precum și modificarea Codului Numeric Personal, care să reflecte sexul masculin. Modificările vor duce atât la schimbarea certificatului de naștere, cât și a Cărții de Identitate.

ADVERTISEMENT

În motivarea acțiunii, tânăra a mărturisit că se identifică ”permanent și sub toate aspectele vieții private și sociale” cu o persoană de genul masculin. Identitatea de gen s-a manifestat încă din primii ani de viață, când își alegea haine de băiat și participa la activități specifice: fotbal, spălat sau reparat mașina, etc. Adolescenta a mai povestit că familia nu i-a impus ”decât extrem de rar” se se îmbrace sau să se prezinte feminin, astfel că a preferat să se tundă scurt și să poarte ținute masculine.

În clasele primare, tânăra s-a alăturat grupului băieților și a avut parte de o perioadă fericită, ”fiind un elev bun și ascultător, cu rezultate foarte bune, un copil vesel și mereu gata de joacă, dacă un coleg propunea să ieșim în pauză la fotbal, participam cu bucurie”.

ADVERTISEMENT

În gimnaziu, a devenit victima bullyingului colegilor

Problemele au început să apară în ciclul gimnazial, atunci când au început să-i crească sânii, să i se modifice fizionomia, și mai târziu când i-a apărut menstruația.

”Primii 2 ani au fost extrem de dificili, simţea durere fizică în tot corpul, frământări interioare continue, oricând se privea în oglindă (de la un punct, chiar a început să evite acest lucru), adormea plângând în fiecare seară, dorindu-şi să aibă corpul unui băiat.

ADVERTISEMENT

Situaţia la şcoală s-a degradat, în sensul că avea parte de mult bullying şi umiliri, mai ales, din partea băieţilor, cu care până atunci se simţise în largul său. Din copilul vesel şi sociabil, mereu gata de acţiune, a devenit însingurat şi se gândea adesea la suicid”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

În clasa a VII-a, Ioana a conștientizat că este un băiat transgender, după ce a cunoscut câteva persoane din comunitatea trans, la un eveniment cultural. Cu ajutorul acestora, a început să înțeleagă ce se întâmplă cu el și de ce era respins de colegii pe care îi considera prieteni. Câteva luni mai târziu, tânăra și-a făcut cunoscută identitatea de băiat trans majorității colegilor, ”începându-și astfel tranziția socială”.

ADVERTISEMENT

A mers cu mama la tratamente hormonale

Ioana spune că în toată această perioadă a beneficiat de sprijinul familiei, în special a mamei sale, care a ajutat-o să treacă prin stările pe care le traversa, în ciuda faptului că nici ea nu le înțelegea prea bine.

Tot familia a sprijinit-o ca, în clasa a IX-a, să să înceapă sesiunile de psihoterapie în urma căruia a primit diagnosticul medical de disforie de gen, o afecțiune care cauzează disconfort provocat de diferența dintre sexul biologic și identitatea de gen. La începutul anului 2023 a început și tranziția medicală, cu hormoni și testosteron. Mama Ioanei a suportat toate costurile consultațiilor medicale și ale tratamentelor, însoțind-o la fiecare consult medical.

Tratamentul hormonal i-a definit anumite trăsături masculine, cum ar fi pilozitatea facială și corporală, îngroșarea vocii, redistribuirea grăsimii și structura feței. Această transformare i-a dat mai multă încredere și nu a mai fost confundată pe stradă cu ”genul feminin”, lucru care a dus la creșterea stimei de sine.

Mai mult, pe durata vacanței de vară s-a angajat la un cunoscut lanț de cafenele din București, unde este cunscut drept Bogdan, ”iar managerii cunosc faptul că este trans, fiind respectat așa cum merită orice om, indiferent de identitatea de gen”. Ioana/Bogdan a dezvăluit că inclusiv noul angajator a fost derutat în primul moment. ”Când am mers la interviu se aşteptau să vină o fată şi au văzut un băiat, însă le-am explicat şi nu am avut o problemă”, a povestit reclamanta.

Jignită de polițiști: ”Ai probleme psihice”

Ioana le-a povestit judecătorilor că au existat și situații în care s-a ajuns la injurii, amenințări, violență, chiar din partea organelor legii.

”Un astfel de incident a avut loc în toamna anului 2021, în Parcul Tineretului, unde reclamantul se întâlnise cu câţiva prieteni. Doi poliţişti au trecut pe lângă grupul lor şi au făcut remarci jignitoare la adresa unor fete care se ţineau de mână.

Speriaţi de comportamentul celor doi, s-au înţeles din priviri să plece, dar domnii poliţişti le-au cerut să se legitimeze, iar cei care aveau cărţile de identitate la ei, printre care şi reclamantul, le-au oferit acestora spre verificare. Când unul din cei doi poliţişti a văzut numele său din buletin şi CNP-ul, i-a arătat colegului şi au început amândoi să-i adreseze reclamantului remarci şi întrebări jignitoare, cum ar fi că are “probleme psihice” şi alte cuvinte obscene.

Reclamantul a cerut cartea de identitate înapoi, spunând că acest comportament nu este potrivit, iar aceştia au spus că din cauza „celor ca mine, ţara se duce de râpă”, şi-au bătut joc de el în faţa prietenilor săi, într-un final aruncându-i cartea de identitate şi plecând”, se mai arată în motivarea cererii de chemare în judecată.

Vrea să devină băiat, după care să intre la ASE

Discrepanța dintre aspectul fizic și mențiunile de stare civilă sunt acum vizibile, iar Ioana/Bogdan spune că acesta este unul dintre motivele principale pentru care vrea să facă această tranziție.

”Voi termina clasa a XII-a şi trebuie să intru în Bac şi va trebui să prezint buletinul şi pot să apară probleme. Mă afectează când mi se spune numele după ce mi se cere buletinul. Vreau să am un parcurs academic cât mai lin”, a declarat băiatul trans în fața instanței. Acesta le-a mai spus judecătorilor că după terminarea liceului își dorește să urmeze cursurile Academiei de Studii Economice, specializarea statistică și cibernetică. Potrivit declarațiilor date în instanță, prima operație în cadrul procedurii de schimbare de sex urma să aibă loc în februarie 2024.

Recunoașterea transgenderilor în România: ce spune legea

Din punct de vedere legislativ, România recunoaște dreptul persoanei de a-și decide singură identitatea de gen, însă îi obligă pe cei care doresc să-și modifice actele de stare civilă să parcurgă o procedură în fața instanțelor de judecată.

Pentru a putea sesiza instanța solicitanții trebuie să finalizeze o etapă preliminară, care include: obținerea unui diagnostic de tulburare de identitate (distrofie de gen), începerea unui tratament hormonal și existența unor intervenții chirurgicale. În această privință, instanțele sunt împărțite, iar CEDO a reținut că persoana nu trebuie obligată să treacă prin intervenții dureroase, pentru a obține un statut în societate conform rolului de gen ales.

La data de 19 ianuarie 2021, România a fost condamnată la CEDO pentru nerespectarea articolului 8 din Convenție (dreptul la respectarea vieții private și de familie), în ceea ce privește situația a două persoane transgender, cărora statul român le-a condiționat schimbarea CNP-ului și a prenumelui de parcurgerea prealabilă a unei operații de schimbare de sex.

Tot mai mulți români cer în instanță schimbarea datelor de stare civilă

Acest perecedent a fost luat în calcul și de magistrații de la Judecătoria Sectorului 5, care au admis cererea de modificare a actelor de stare civilă într-o fază premergătoare intervenției chirurgicale.

Potrivit informațiilor de pe platforma de jurisprudență a Consiliului Superior al Magistraturii, peste 100 de cereri venite din partea unor persoane care solicită schimbarea documentelor de stare civilă pe baza identității de gen au fost soluționate în ultimii ani. Trei dintre acestea au fost finalizate doar în februarie 2024, toate fiind admise de instanță.

ADVERTISEMENT