News

Sentință istorică, o familie de români a fost condamnată la peste 50 de ani de închisoare în Spania. De-a lungul timpului au exploatat zeci de compatrioți

Zece oameni au fost exploatați de o familie de români pe teritoriul Spaniei. Autoritățile i-au condamnat pe inculpați la 50 de ani de închisoare
14.03.2024 | 18:28
Sentinta istorica o familie de romani a fost condamnata la peste 50 de ani de inchisoare in Spania Dea lungul timpului au exploatat zeci de compatrioti
Justiția spaniolă intervine în cazul unor români care exploatau persoane pentru a face bani de pe urma lor. Românii au primit 50 de ani de închisoare. Sursa foto: Colaj foto / diariodesevilla.es
ADVERTISEMENT

Instanța supremă din Spania a emis o hotărâre severă în privința unei familii de cetățeni români care au exploatat și umilit zece conaționali în Sevilla. Sentința tribunalului spaniol a dictat ca cei vinovați de abuzuri să fie închiși pentru o perioadă de cincizeci de ani.

Zece oameni exploatați de o familie de români

Cuplul și cei doi copii ai lor au adăpostit victimele, printre care și o minoră însărcinată și cu dizabilități, în două case ocupate ilegal în Sanlucar la Mayor, condiții de trai fiind extrem de precare.

ADVERTISEMENT

Persoanelor exploatate li s-au făcut promisiuni de plată în valoare de 25 de euro pentru fiecare sac de cartofi cules, dar în realitate aceștia nu au primit niciodată banii promiși. Mai mult, abuzatorii i-au obligat să caute hrană în gunoi și i-au denumit „paraziți” sau „porci” în timpul muncii, conform diariodesevilla.es.

Faptele pentru care familia a fost condamnată au implicat exploatarea și denigrarea propriilor lor compatrioți în Sanlúcar la Mayor. Inițial, aceștia au fost ademeniți în Spania cu promisiuni de locuri de muncă bine plătite și cazare decentă.

ADVERTISEMENT

În realitate, victimele au fost adăpostite în două locuințe improvizate în condiții de viață insalubre și au fost obligate să muncească fără a primi salarii corespunzătoare.

De asemenea, sursa citată mai precizează că ancheta mai arată faptul că victimele nu aveau acces la documentele lor personale și nu aveau voie să comunice cu nimeni din afară, fiind complet izolate.

ADVERTISEMENT

Procurorii mai spun că erau un calvar condițiile de muncă, dar și de trai în care erau ținuți oamenii. Acestea erau atât de insuportabile încât victimele erau nevoite să caute de mâncare în tomberoanele de gunoi.

Românii vor petrece 50 de ani în închisoare și vor plăti daune uriașe

Într-o decizie datată 27 februarie de Camera Penală, Curtea Supremă a respins apelul celor condamnați și a fost de acord cu decizia TSJA, care a admis parțial apelul lor împotriva hotărârii inițiale a Tribunalului din Sevilla.

ADVERTISEMENT

Sentința inițială, datată 22 iulie 2022, a impus o pedeapsă totală de 56 de ani și 12 zile de închisoare pentru cuplul format din Vasile P. și Sorina P. și copiii lor Alexandru T. și Ionut-D.P. Acuzațiile au inclus opt infracțiuni de trafic de persoane și două infracțiuni de exploatare prin muncă.

Pe lângă închisoare, cei condamnați vor trebui să respecte și alte restricții, cum ar fi interdicția de a comunica sau a se apropia la mai puțin de 300 de metri de victime timp de cincisprezece ani, precum și plata unei despăgubiri totale de 100.000 de euro pentru prejudiciul moral cauzat victimelor.

ADVERTISEMENT