News

O femeie din Iași trebuie să plătească apa pentru toți vecinii din bloc. Cum s-a ajuns în această situație

O femeie din Iași a ajuns să plătească factura la apă pentru tot blocul din cauza unei greșeli pe care a făcut-o în urmă cu 10 ani, pe care a ignorat-o.
13.03.2024 | 00:20
O femeie din Iasi trebuie sa plateasca apa pentru toti vecinii din bloc Cum sa ajuns in aceasta situatie
O femeie din Iași trebuie să plătească apa pentru toți vecinii din bloc. Cum s-a ajuns în această situație
ADVERTISEMENT

Concret, femeia din Iași s-a trezit că trebuie să plătească factura la apă pentru tot blocul, iar furnizorul se spală pe mâini pentru că așa ar fi contractul. ”Victima” din acest caz este Maria, o femeie din Cotnari. Femeia plătește de luni bune apa pentru toți vecinii de la bloc, iar totul a fost provocat de o întâmplare de acum 10 ani.

O femeie din Iași trebuie să plătească apa pentru toți vecinii din bloc

Conform Observatornews.ro, în urmă cu 10 ani furnizorul a montat un singur apometru pentru tot imobilul. În acel moment nu exista un administrator care să gestioneze situația, astfel că femeia și-a asumat acest rol, fără să știe ce face, și a semnat contractul pe numele său, fără să se gândească la consecințe.

ADVERTISEMENT

Acum, femeia și-ar dori nespus să rezilieze contractul și să-și facă unul individual pe propriul apartament. Doar că acest lucru e posibil doar dacă și ceilalți locatari își vor instala apometre, însă nimeni nu pare interesat de acest aspect. Mai mult, majoritatea sunt rău platnici și nu mai își plătesc facturile la utilități la timp.

În consecință, femeia le plătește tuturor facturile, iar dacă s-ar decide să renunțe la contractul semnat acum 10 ani, ar lăsa tot blocul fără apă. “Eu locuiesc la un bloc din comuna Cotnari de lângă grădiniță, iar în urmă cu 10 ani, cei de la ApaVital au hotărât să instaleze un singur apometru pe tot imobilul. Ne-au precizat că așa este legea și nu au ce face.

ADVERTISEMENT

Când s-a făcut instalarea, mi-am luat angajamentul să semnez contractul pe numele meu, fiindcă noi nu avem asociație de proprietari, este un bloc mic, de 2 etaje, cu 12 apartamente. Eu, timp de 10 ani, am primit factura pentru tot blocul și primeam de la fiecare familie citirea de la apometre și calculam cât trebuie să plătească. Pentru treaba asta nu m-a plătit nimeni, dar trebuia să o facă cineva.

Totuși, eu calculam toate indexurile, iar diferența care rămânea o treceam la pierderi și împărțeam la restul locatarilor. Timp de 10 ani am lucrat în folosul tuturor, iar acum mă consideră vinovată. Venea, uneori, 3 mc pierdere, uneori 5-6, depinde. Însă, din noiembrie 2023, un vecin a spus că eu pun aceste pierderi de la mine ca să mai iau bani și ne-am certat. Din decembrie 2023, am plătit doar eu factura la apă pentru tot blocul, câte 600 de lei“, s-a plâns femeia pentru BZI.ro.

ADVERTISEMENT

Facturi record pentru bucureșteni în luna februarie 2024

Între timp, bucureștenii primesc facturi record la încălzire pentru luna februarie 2024. “17.784 de lei? Oho, 180 de milioane. Mamăă! Deci este imensă!“, se plânge un locatar când vede cât au de plătit întreținerea vecinii săi. Locatarii spun că nu au de unde să plătească 20.000 de lei pentru utilități.

“De ce? Deci eu nu înţeleg, le umflă! Deci atâta timp cât nu dai, de ce ceri???”, se plânge o femeie care locuiește în blocul respectiv. “Mult, e mult în comparaţie, că ei n-au avut căldură, n-au apă caldă. Cand i-am căutat: mamă, nu apă caldă, mamă nu am… Nu avem nimic, dar de plătit, plătim”, se plânge și președintele de bloc.

ADVERTISEMENT

Împărțit la numărul de apartamente, fiecare locatar ar avea de scos din buzunar aproximativ 1000 de lei, sume pe care majoritatea oamenilor nu au de unde să le plătesc. Asta, mai ales că mulți sunt rău platnici și restanțieri încă din luna noiembrie 2023. Cu toate acestea, oamenii sper ca factura să fie recalculată, altfel nu vor avea de ales și vor face plata imensă.

ADVERTISEMENT
Tags: