News

O femeie și nou-născuții ei gemeni, salvați de două echipaje SMURD. Bebelușii intraseră în stop cardio-respirator

Departamentul pentru Situații de Urgență a prezentat cazul unei femei care a născut gemeni într-o ambulanță, viețile celor trei fiind salvate de echipajele SMURD.
16.10.2022 | 17:01
O femeie si nounascutii ei gemeni salvati de doua echipaje SMURD Bebelusii intrasera in stop cardiorespirator
O parte dintre echipajul care a participat la salvarea bebelușilor/ Foto: Facebook - DSU
ADVERTISEMENT

DSU a prezentat pe pagina sa de Facebook situația cu care s-au confruntat trei echipaje SMURD din Târgu Mureș, după ce o femeie însărcinată cu gemeni a născut în mașina cu care era transportată la spital. Bebelușii s-au născut cu probleme, intrând în stop cardiorespitator imediat după naștere, însă angajații SMURD au reușit să-i salveze.

Seara trecută, un echipaj format din doi medici, un asistent și un voluntar, care încadra o ambulanță de Terapie Intensivă Mobilă SMURD (TIM) a fost solicitat să vină în sprijinul colegilor lor paramedici în vederea asistării unei nașteri, o sarcină gemelară de 30 săptămâni.

ADVERTISEMENT

La interval de câteva minute de la momentul solicitării, paramedicii care încadrau ambulanța SMURD de prim-ajutor (EPA) anunță că trebuie să se oprească deoarece pacienta se află pe punctul de a naște. Astfel, la sosirea ambulanței de terapie intensivă, primul nou-născut era deja expulzat și era în îngrijirea membrilor echipajului de prim ajutor, aplicând manevrele obișnuite de aspirare a căilor aeriene, stimulare tactilă etc.”, informează Departamentul pentru Situații de Urgență pe pagina sa de Facebook.

Copiii au fost resuscitați în mașina SMURD

La scurtă vreme, bebelușul începuse să nu mai aibă respirații spontane, devenise cianotic, fără tonus muscular, intrând apoi în stop cardio-respirator. Angajații SMURD au reușit să-l resusciteze după 3-4 minute de eforturi, în timp ce alți colegi de-ai lor stabilizau mama.

ADVERTISEMENT

După câteva minute, mama expulzează cel al doilea nou-născut, de asemenea aflându-se în stop cardio-respirator. Se inițiază manevrele de resuscitare neonatală cu succes, nou-nascutul reluând-și după câteva minute respirațiile spontane”, precizează sursa citată.

smurd2
Ambii nou-născuți au fost resuscitați cu succes/ Foto: Facebook – DSU

Ulterior, mama și cei doi copii ai săi au fost transportați la spital pentru a fi supravegheați în continuare.

ADVERTISEMENT

Amândoi nou-născuții și mama au ajuns bine și în siguranță la secția Neonatologie, respectiv Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu-Mureș. Felicitări, dragi colegi! Datorită vouă, astăzi, două suflete sunt în viață! Și tot datorită vouă, astăzi, o mamă poate privi către viitor cu speranță, încredere și iubire!”, se mai spune în postare.

DSU a prezentat și componența echipajelor SMURD care au participat la această misiune.

Echipaj TIM Mureș:
Dr. Vicaș Diana – Medic Specialist Medicină de Urgență
Dr. Modiga Andrei – Medic Rezident Medicină de Urgență
As. Vol. Szilágyi Annamária – Asistent Medical – student an 3 medicină generală
Voluntar Moldovan Daiana
Plt. Adj. Burlacu Alexandru – Paramedic TIM
Plt. Adj. Prunea Petru – Paramedic TIM Neonat

ADVERTISEMENT

EPA SMURD- Rîciu
Plt. Cocan Mihai
Sg. Maj Turc Dinu
Sg. Maj. Petra Razvan