News

O fetiță de un an a murit din cauza rujeolei. Peste 800 de cazuri într-o singură săptămână

O fetiță în vârstă de un an a murit de rujeolă, fiind doar unul din cele 825 de cazuri de îmbolnăvire cu această boală din ultima săptămână.
20.03.2024 | 13:16
O fetita de un an a murit din cauza rujeolei Peste 800 de cazuri intro singura saptamana
O fetiță de un an a murit din cauza rujeolei. Peste 800 de cazuri într-o singură săptămână. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Mai mult, numărul deceselor a ajuns la 9 de la începutul epidemiei, conform unui raport al INSP. Fetița care a murit avea 1 an și 2 luni și era nevaccinată antirujeolic și se pare că a murit după ce a luat boala de la sora sa. În ultimul an, mai exact între 1 ianuarie 2023 și 17 martie 2024, nu mai puțin de 8.845 de persoane s-au îmbolnăvit cu rujeolă.

O fetiță de un an a murit din cauza rujeolei

Boala a atins 40 de județe din țara noastră și capitala București, conform specialiștilor. Cel mai afectat județ rămâne Brașovul, cu 1.397 cazuri, urmat de București cu 1.073 cazuri și Mureș cu 1.041 cazuri. Trebuie menționat că în perioada 6 decembrie 2023 – 17 martie 2024, conform datelor oficiale, au fost folosite 97.806 doze de vaccin împotriva rujeolei, dintre care 15.759 de doze folosite pentru copiii cu vârsta între 9 și 11 luni.

ADVERTISEMENT

Cu toate că există vaccin, tot mai mulți părinți îmbrățișează filosofia antivaccinistă conspiraționistă și aleg să nu-și vaccineze copiii. Din păcate rujeola este o afecțiune extrem de contagioasă ce rămâne una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor, la nivel mondial.

Potrivit medicului Emilian Popovici, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie, boala se poate transmite prin strănut sau tuse. ”Boala are o contagiozitate de 95%, infectând receptivii indiferent de vârstă”, mai arată medicul. Mortalitatea acestei boli este ridicată în special în cazul copiilor sub 5 ani, fiind vorba despre o rată de deces între 1 și 3 la mia de cazuri.

ADVERTISEMENT

Cea mai sigură metodă de a ne proteja de rujeolă rămâne vaccinarea, potrivit medicilor. Prima doză de vaccin ROR se administrează la vârsta de 12 luni și oferă o protecție de 95% împotriva rujeolei, în timp ce a doua doză se administrează între 5 și 7 ani și oferă o protecție de 99,7% împotriva acestei boli.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează oamenii să se vaccineze

În acest context, Organizația Mondială a Sănătății transmitea că în 2023 peste 50 de țări au raportat epidemii de rujeolă, un umăr dublu față de 2022. Așadar, doar vaccinarea poate fi soluția, iar populația trebuie să accepte să-i vaccineze pe cei mici, transmit reprezentanții OMS.

ADVERTISEMENT

Avertismentul ce face referire la importanța vaccinării copiilor împotriva rujeolei a fost transmis în urmă cu câteva zile. Problema cea mai mare e că din cauza pandemiei de Covid-19 a existat un număr foarte mare de copii ce nu au putut fi vaccinați, astfel că părinții trebuie să recupereze timpul pierdut.

Statistic, Organizația Mondială a Sănătății arată că aproximativ 60 de milioane de copii nu au avut acces la vaccinare în timpul pandemiei. Inclusiv ministrul sănătății din România, Alexandru Rafila, vorbea despre zeci de mii de copii care nu au putut fi vaccinați din cauza pandemiei, însă e optimist că situația va fi remediată.

ADVERTISEMENT

”Prevenirea acestor boli este extrem de importantă, inclusiv ţinând cont nu numai de situaţia ameninţătoare de viaţă pe care ar putea să o producă rujeola, dar şi celelalte boli, de exemplu oreionul făcut la o vârstă care depăşeşte vârsta pubertăţii poate afecta serios acei adolescenţi şi poate, dacă sunt nevaccinaţi şi se îmbolnăvesc mai târziu decât vârsta copilăriei, poate afecta şi sănătatea lor pe termen lung şi lucrul ăsta cred că trebuie cunoscut şi înţeles de toată lumea”, a explicat medicul Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT