News

Explozie de cazuri de rujeolă în Europa. OMS spune că au crescut în 2023 de 45 de ori faţă de 2022

Creștere alarmantă a numărului de cazuri de rujeolă în Europa. Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă
24.01.2024 | 12:15
Explozie de cazuri de rujeola in Europa OMS spune ca au crescut in 2023 de 45 de ori fata de 2022
OMS avertitează că numărul de cazuri de rujeolă este în continuă creștere în Europa. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cazurile de rujeolă s-au extins alarmant în Europa, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, care ne îndeamnă tot mai mult la vaccinare, notează AFP. Boala se manifestă printr-o erupţie cutanată, urmată de rinită, tuse însoţită de o febră foarte puternică şi o mare oboseală.

Cazurile de rujeola au crescut  de 45 de ori într-un singur an

În 2023, comparativ cu anul 2022, numărul cazurilor a crescut de 45 de ori. Dacă în 2022 au fost raportate 941 de cazuri, anul trecut s-au înregistrat 42.200 de cazuri de rujeolă în zeci de țări.

ADVERTISEMENT

De asemenea, încă din primele zece luni ale lui 2023 numărul de cazuri a fost uriaș, iar OMS a precizat că această creştere a fost de 30 de ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă înregistrată în 2022.

„Am constatat în regiune nu doar o creştere de 30 de ori a cazurilor de rujeolă, ci şi aproape 21.000  de spitalizări şi cinci morţi din cauza rujeolei. Este îngrijorător”, a subliniat directorul OMS Europa, Hans Kluge, care a fost citat într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Care sunt cele mai afectate regiuni

Cele mai multe raportări au fost în 41 dintre cele 53 de ţări care sunt membre ale regiunii OMS Europa, inclusiv Asia Centrală.

Potrivit OMS, Kazahstanul şi Rusia sunt cele mai afectate ţări , având peste 10.000 de cazuri fiecare. Acestea sunt urmate de Regatul Unit cu 183 de cazuri, fiind și ţara din Europa Occidentală cu cel mai mare număr de cazuri, asta deși boala a fost considerată eradicată în 2021.

ADVERTISEMENT

Ce categorii de vârste sunt afectate

Această boală poate atinge toate grupele de vârstă. Anul trecut, două din cinci cazuri au fost înregistrate în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între unu și patru ani. În ce privește categoria de vârstă de peste 20 de ani s-a raportat numai un caz din cinci în rândul acestor persoane.

OMS spune că scăderea vaccinării, venită pe fondul pandemiei de Covid-19, a făcut ca peste 1,8 milioane de sugari din regiunea OMS Europa să nu fie vaccinați împotriva rujeolei. Datele sunt raportate din perioada 2020-2022.

ADVERTISEMENT

Importanța vaccinării

Vaccinarea este vitală, spun medicii, întrucât rujeola poate antrena complicații mortale.  „Eforturi de vaccinare urgentă sunt necesare pentru a opri transmiterea şi a împiedica răspândirea”, este avertismentul directorului OMS Europa.

Cu toate acestea, pandemia de Covid-19 a avut un impact negativ asupra vaccinării. Obiectivul este ca cel puţin 95% dintre copii să fie vaccinaţi, pentru a evita răspândirea virusului. În 2022, 92% dintre copiii europeni au fost vaccinaţi cu o a doua doză de vaccin.

Numărul morţilor din cauza rujeolei pentru anul 2021 este estimat la 128.000 în lume. Acest număr este întâlnit în rândul copiilor în vârstă de până la cinci ani care sunt nevaccinaţi sau subvaccinaţi.

În ce privește anul 2022, 83% dintre copiii din lume au fost vaccinaţi cu o doză de vaccin împotriva rujeolei înainte să împlinească un an fiind cel mai scăzut nivel din 2008, potrivit ONU.

ADVERTISEMENT
Tags: