Așadar, din păcate pentru locuitorii din peste 1.100 de blocuri, furnizarea ”agentului termic pentru apă caldă și încălzire va fi sistată”. Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) S.A a transmis că, totuși, punctele termice care alimentează imobilele din zona Tineretului nu vor fi afectate.
”Avaria s-a produs pe Magistrala Berceni, pe strada Turnu Măgurele, în zona complexului comercial “Grand Arena Mall” pe conducta cu diametrul de 1000 mm”, precizează compania. Din păcate cauza avariei e aceeași ca de obicei, vechimea magistralei.
Interesant, oamenii trebuie să știe că vor rămâne fără apă caldă și căldură până pe 14 februarie sau 15 februarie. ”Magistrala are o vechime de peste 55 de ani, anul punerii în funcţiune fiind 1968. Iniţial, în cursul dimineţii, echipele companiei au încercat izolarea avariei din căminul de manevre situat la intersecţia străzii Luică cu Bulevardul Constantin Brâncoveanu.
Însă, din cauza volumului mare de apă, care nu a putut fi evacuată, se impune închiderea magistralei din incinta CTE Progresu, până la evacuarea apei din acest cămin”, a explicat Termoenergetica.
Conform companiei au fost începute deja în regim de urgență ”manevre tehnice de sectorizare, închidere şi golire a conductei, apoi cele de aerisire. Ulterior, vor fi efectuate sudurile pentru reparaţia avariei şi încărcarea magistralei”. Muncitorii încearcă să rezolve problema mai devreme decât data anunțată, însă oamenii vor rămâne cu siguranță 24-48 de ore fără apă caldă și căldură.
Situația de neconceput pentru o capitală din Uniunea Europeană este o realitate zilnică pentru bucureșteni, care s-au obișnuit deja să rămână fără apă caldă și încălzire din cauza avariilor la rețeaua de termoficare. De obicei țevile sunt reparate în 2-3 zile, însă de multe ori acestea crapă ”câțiva metri mai încolo”, astfel că există situații în care oamenii stau fără apă caldă cu săptămânile.
În aceste condiții, primarul general Nicușor Dan anunța că se lucrează din greu la înlocuirea magistralelor, vechi de zeci de ani, pentru că orașul nu o mai poate ține într-o reparație continuă fără sens. Practic, așa cum mărturiseau muncitorii de pe șantiere pentru Hot News, multe magistrale nu mai sunt bune ”nici pentru fier vechi”, fiind extrem de uzate după 50 de ani de existență.
”9 șantiere sunt deschise în prezent în toate cele 6 sectoare ale orașului pentru modernizarea rețelei de termoficare. În total, 77 de km de conductă magistrală vor fi înlocuiți anul acesta doar din fonduri nerambursabile, europene și naționale. La aceștia se vor adăuga și alții lucrați din fondurile locale și ale Termoenergetica”, a anunțat Nicușor Dan.
Anul trecut, Bucureștiul schimba aproximativ 50 de kilometri de conductă, din care 26,6 kilometri din fonduri nerambursabile. Primăria București are în plan trei mari proiecte de reabilitare a rețelei de termoficare, printre care 210 kilometri de rețea principală. Aceasta va fi înlocuită cu fonduri europene, mai exact 260 de milioane de euro.