News

O nouă boală infecțioasă amenință Marea Britanie. Ce este variola maimuțelor și cum se manifestă

Marea Britanie se confruntă cu un focar de variola maimuțelor. Acest tip de variolă este o boală rară și are o mortalitate de 10%.
11.06.2021 | 12:36
O noua boala infectioasa ameninta Marea Britanie Ce este variola maimutelor si cum se manifesta
O nouă boală infecțioasă amenință Marea Britanie. Ce este variola maimuțelor și cum se manifestă Foto: hepta, BBC, Medscape, Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Două persoane, ambele membre ale aceleiași gospodării, sunt monitorizate după identificarea virusului care produce variola maimuțelor în nordul Țării Galilor, a anunțat ministrul Sănătații Matt Hancock.

Una dintre aceste persoane este tratată în prezent într-un spital din Anglia, au confirmat oficialii din sănătate.

ADVERTISEMENT

O nouă boală infecțioasă amenință Marea Britanie. Ce este variola maimuțelor și cum se manifestă

Public Health Wales a declarat că riscul pentru publicul larg este „scăzut”. Potrivit anchetei epidemiologice o persoană a contractat virusul peste hotare și apoi l-a transmis cuiva cu care locuiește.

„Public Health Wales și Public Health England monitorizează două cazuri de variolă a maimuțelor importată identificate în nordul Țării Galilor. Cazul index a fost contractat în străinătate, iar cele două cazuri sunt membre ale aceleiași gospodării.

ADVERTISEMENT

Ambele cazuri au fost internate într-un spital din Anglia, una dintre persoane rămâne internată în prezent. Monitorizarea și urmărirea cazurilor și contactele strânse ale acestora sunt întreprinse ca parte a practicii normale, iar riscul pentru publicul larg este foarte mic”, a precizat Public Health Wales într-un comunicat citat de Mirror.

Ce este variola maimuțelor?

Virusul, un Orthopoxvirus, un gen din familia Poxviridae, provoacă o boală cu simptome similare, dar mai puțin severe, decât ale variolei, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

ADVERTISEMENT

Variola maimuțelor este o zoonoză – adică este transmisă de la animale la oameni. Unele persoane pot dezvolta simptome mai grave și pot fi fatale.

Potrivit National Health System (NHS), variola maimuțelor este de obicei o boală ușoară care se va îmbunătăți singură fără tratament. Când se dovedește a fi fatală, OMS afirmă că cele mai multe decese apar la grupele de vârstă mai tinere.

ADVERTISEMENT

Cazurile sunt adesea găsite în apropierea pădurilor tropicale unde există animale care poartă virusul. Transmiterea bolii este „limitată”, a spus OMS, și până acum a fost detectată doar în 15 țări.

Care sunt simptomele?

Perioada de incubație (intervalul de la infecție la apariția simptomelor) a virusului care produce variola maimuțelor este de obicei de la 6 la 13 zile, dar poate varia de la 5 la 21 de zile.

Infecția poate fi împărțită în două perioade:

  • perioada de invazie (durează între 0-5 zile) caracterizată prin febră, cefalee intensă, limfadenopatie (umflarea ganglionilor limfatici), dureri de spate, mialgie (dureri musculare) și o astenie intensă (lipsă de energie). Limfadenopatia este o trăsătură distinctivă a variolei în comparație cu alte boli care pot părea inițial similare (varicela, rujeola).
  • erupția cutanată începe de obicei în decurs de 1-3 zile de la apariția febrei. Erupția cutanată tinde să fie mai concentrată pe față și extremități decât pe trunchi. Afectează fața (în 95% din cazuri) și palmele mâinilor și tălpile picioarelor (în 75% din cazuri). De asemenea, sunt afectate membranele mucoase orale (în 70% din cazuri), organele genitale (30%) și conjunctivele (20%), precum și corneea. Erupția evoluează secvențial de la macule (leziuni cu o bază plană) la papule (leziuni ferm ușor ridicate), vezicule (leziuni umplute cu fluid limpede), pustule (leziuni umplute cu fluid gălbui) și cruste care se usucă și cad. Numărul leziunilor variază de la câteva la câteva mii. În cazurile severe, leziunile se pot uni până când secțiuni mari de piele se îndepărtează.

Variola maimuțelor este de obicei o boală autolimitată, cu simptome care durează de la 2 la 4 săptămâni. Cazurile severe apar mai frecvent la copii și sunt legate de gradul de expunere la virus, starea de sănătate a pacientului și natura complicațiilor. Complicațiile variolei pot include infecții secundare, bronhopneumonie, sepsis, encefalită și infecția corneei cu pierderea vederii.

Persoanele care locuiesc în sau în apropierea zonelor împădurite pot avea expunere indirectă sau la nivel scăzut la animale infectate, ceea ce poate duce la infecții subclinice (asimptomatice).

Raportul de fatalitate al variolei maimuțelor a variat între 0 și 11% în populația generală și a fost mai mare în rândul copiilor mici. În plus, persoanele cu vârsta sub 40 sau 50 de ani (în funcție de țară) pot fi mai susceptibile la variolă ca urmare a încetării vaccinării de rutină împotriva variolei la nivel mondial după eradicarea variolei.

Cum este contractată boala?

Boala nu se răspândește ușor între oameni, spun medicii, dar există o serie de modalități posibile de a o contracta, avertizează ei.

Atingerea articolelor precum îmbrăcămintea, așternutul sau prosoapele care au fost folosite de o persoană infectată de exemplu. De asemenea, puteți fi infectat prin atingerea petelor sau a crustelor leziunilor provocate de boală.

Dacă o persoană bolnavă tușește sau strănută în apropierea dumneavoastră este, de asemenea, o modalitate de a contracta boala.

Ce se întâmplă după infectare?

Variola maimuțelor poate fi adesea confundată cu alte infecții, cum ar fi varicela. NHS recomandă efectuarea unei anchete epidemiologice temeinice penrâtru fiecare caz în parte.

Tratament și vaccin

În prezent, nu există un tratament specific recomandat pentru variola maimuțelor. Vaccinarea împotriva variolei cu vaccinul cu virusul vaccinia are o eficiență de aproximativ 85% în prevenirea variolei maimuțelor, după cum s-a demonstrat prin mai multe studii observaționale. Astfel, vaccinarea anterioară contra variolei în copilărie poate duce la formă mai ușoară a bolii.

Cu toate acestea, în prezent, vaccinurile originale (de primă generație) împotriva variolei nu mai sunt disponibile publicului larg. Un vaccin mai nou pe baza virusului vaccinia a fost aprobat în 2019 pentru prevenirea variolei și a variolei maimuțelor, însă nu este încă disponibil pe scară largă.

ADVERTISEMENT