News

O nouă boală misterioasă se împrăștie rapid în Japonia. Cele mai vulnerabile persoane sunt adulții sub 50 de ani

Specialiștii avertizează cu privire la o nouă boală misterioasă care se răspândește în Japonia. Provoacă decese în rândul adulților.
16.03.2024 | 13:15
O noua boala misterioasa se imprastie rapid in Japonia Cele mai vulnerabile persoane sunt adultii sub 50 de ani
O nouă boală misterioasă în Japonia. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Autoritățile din Japonia sunt alertă, după ce o nouă boală misterioasă s-a răspândit rapid. Specialiștii spun că este vorba despre o infecție bacteriană rară, care a provoacă decese mai ales în rândul adulților.

Boala misterioasă care se răspândește rapid în Japonia. Specialiștii din medicină sunt în alertă

Sindromul de șoc toxic streptococic sau streptococ A, așa cum este cunoscut, se împrăștie cu o viteză record pe teritoriul Japoniei. Îngrijorător este faptul că medicii încă nu au identificat cauza acestui fenomen, potrivit The Guardian.

ADVERTISEMENT

„Există încă mulți factori necunoscuți cu privire la mecanismele din spatele formelor fulminante (severe și bruște) de streptococ. Nu suntem în stadiul în care să le putem explica”, a informat Insititutul Național de Boli Infecțioase, conform sursei citate.

Experții în domeniul medical spun că boala debutează ca o simplă răceală, cu dureri de gât. În anumite cazuri sunt constatate simptome grave, care duc la penumonie, meningită, amigdalită și faringită streptococică.

ADVERTISEMENT

A fost înregistrată o mortalitate de 30 la sută. STSS este cauzat de bacteria streptococcus pyogenes sau streptococ A. În 2023 s-au înregistrat 941 de cazuri, în Japonia. Situația este alarmantă având în vedere că numărul îmbolnăvirilor crește într-un ritm accelerat.

Ce ar fi putut duce la răspândirea bolii

În ianuarie și februarie 2024 au fost deja raportae 378 de cazuri de îmbolnăvire. Deși riscul este cel mai ridicat în cazul persoanelor vârstnice, specialiștii spun că cele mai multe decese au fost înregistrate în rândul adulților sub 50 de ani.

ADVERTISEMENT

Conform unui raport prezentat de publicația Asahi Shimbun, dintre 65 de pacienți cu vârsta sub 50 de ani, diagnosticați cu această boală, o treime au murit, în perioada iulie – decembrie 2023.

O cauza luată în calcul de specialiști, care ar fi putut duce la răspândirea rapidă a bolii, o reprezintă ridicarea restricțiilor impuse în timpul pandemiei de COVID. Un profesor de boli infecțioase, Ken Kikuchi, spune că oamenii au renunțat brusc la recomandările experților pentru a preveni răspândirea infecțiilor.

ADVERTISEMENT

Cei care sunt diagnosticați cu streptococ A sunt tratați cu antibiotice. În cazuri severe, pacienții au nevoie de tratament cu antibiotic luat concomitent cu alte medicamente, iar unii ajung chiar pe patul spitalelor, pentru a beneficia de asistență medicală intensivă.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: