News

O nouă declarație a lui Joe Biden agită internetul. Casa Albă, nevoită să vină cu clarificări

Gafele verbale au eclipsat deplasarea lui Biden la o fostă centrală electrică pe cărbune care a trecut la producția de energie eoliană offshore, pentru a anunța noi pași pentru combaterea schimbărilor climatice.
21.07.2022 | 18:06
O noua declaratie a lui Joe Biden agita internetul Casa Alba nevoita sa vina cu clarificari
Președintele american a devenit deja celebru pentru gafele sale Foto: Anadolu Agency
ADVERTISEMENT

Joe Biden s-a referit în mod eronat la Glasgow ca parte a Angliei și a părut să sugereze că în prezent are cancer, forțând o clarificare rapidă a Casei Albe, în cea mai recentă gafă publică a președintelui SUA.

O nouă declarație a lui Joe Biden agită internetul

Biden a provocat confuzie când a declarat „De aceea eu, și al naibii de mulți alți oameni cu care am crescut, am cancer” în timpul unui discurs despre schimbările climatice.

ADVERTISEMENT

Deși președintele Joe Biden a folosit timpul prezent, oficialii Casei Albe au spus că președintele se referea la tratamentul său anterior pentru cancerul de piele.

Secretarul de presă adjunct al lui Biden, Andrew Bates, a subliniat examenul de sănătate din 2021, care a indicat un tratament pentru „mai multe tipuri de cancer de piele, non-melanom, localizat”, pe care le-a îndepărtat înainte de a-și prelua funcția.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, declarațiile lui Biden au fost ironizate pe scară largă de republicani care au profitat de fiecare dintre greșelile verbale obișnuite ale politicianului în vârstă de 79 de ani ca o dovadă a diminuării acuității sale mentale.

Alți critici au subliniat că remarcile lui Biden au fost o abatere semnificativă de la punctul central al discursului său la o fostă fabrică de cărbune din Massachusetts.

ADVERTISEMENT

În timp ce a anunțat măsurile pe care le face pentru a aborda schimbările climatice, Biden a început să descrie impactul nociv al emisiilor de la rafinăriile de petrol din apropierea casei sale din copilărie.

„Trebuia să-ți pui ștergătoarele de parbriz pentru a scăpa, literalmente, de stropii de ulei de pe geam”, a spus el. „De aceea, eu și atât de multe alți oameni cu care am crescut am cancer și de aceea pentru o foarte lungă perioadă de timp Delaware a avut cea mai mare rată de cancer din țară.”

ADVERTISEMENT

Biden a plasat Glasgow în Anglia

În raportul privind sănătatea liderului de la Casa Albă, istoricul de cancer de piele al lui Joe lui Biden este atribuită „petrecerii a mult timp la soare în tinerețe”, mai degrabă decât rezultatul expunerii la combustibili fosili.

Nu a fost singura gafă din discursul președintelui american, care s-a referit în mod eronat la Glasgow ca parte a Angliei, în timp ce a vorbit despre poziția americană în privința schimbărilor climatice în timpul summit-ului climatic COP26 din orașul scoțian de anul trecut.

„Am reușit să adun mai mulți lideri mondiali. Am reunit 100 de națiuni pentru a conveni la conferința majoră din Glasgow, Anglia – vreau să zic Scoția – pentru a schimba politica privind emisiile. Am făcut progrese reale”, a spus Biden.

Deși Biden și-a corectat imediat declarația, gafa a fost ironizată pe scară largă de comentatorii de pe rețelele sociale.

Gafele verbale au eclipsat acoperirea mediatică a călătoriei lui Biden la o fostă centrală electrică pe cărbune din Somerset, Massachusetts, care a trecut la producția de energie eoliană offshore, pentru a anunța noi pași pentru combaterea schimbărilor climatice.

Acestea includ acțiuni executive pentru a susține industria eoliană offshore a Americii în Golful Mexic și sud-est, precum și extinderea eforturilor pentru a ajuta comunitățile să facă față temperaturilor în creștere, pe măsură ce mari zone ale țării ating cote istorice.

Președintele nu a declarat, totuși, urgență climatică oficială, pe care democrații și grupurile ecologiste au căutat-o ​​după ce un influent senator democrat a zdrobit speranțele pentru o legislație radicală pentru a aborda încălzirea globală.

Biden a sugerat că un astfel de pas ar putea avea loc. „Aceasta este o urgență și o voi privi în acest fel”, a spus el, promițând acțiuni mai puternice.

Joe Biden a devenit deja celebru pentru gafele sale

În octombrie 2021, publicația The Telegraph a făcut o sinteză a gafelor din primele opt luni de mandat ale președintelui american. Potrivit analiștilor, Joe Biden comisese deja un număr mare de gafe care îi afectau imaginea.

De la uitarea numelor oficialilor cu care apare la greșeli factuale și momente de bâlbâială incoerentă, cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite a devenit o mașină de gafe.

Casa Albă a adoptat o „postură protectoare” pentru a limita întâlnirile fără scenariu ale președintelui, potrivit editorului american Nick Allen. „Totul este foarte dăunător pentru reputația domnului Biden ca politician direct”, spunea atunci Nick Allen.

ADVERTISEMENT