News

O nouă gafă la Ministerul Sănătății. 500 de medici s-au trezit cu numerele de telefon publicate în Monitorul Oficial

19.04.2021 | 11:44
O noua gafa la Ministerul Sanatatii 500 de medici sau trezit cu numerele de telefon publicate in Monitorul Oficial
ADVERTISEMENT

Gafele se țin lanț la Ministerul Sănătății. Nu mai puțin de 500 de medici din mai multe județe ale țării au avut neplăcuta surpriză să constate că numerele lor de telefon erau publicate în Monitorul Oficial.

Potrivit Digi24.ro, este vorba despre un ordin care actualizează lista experților medicali din comisiile de malpraxis ale Colegiul Medicilor, atât la nivel central, cât și la nivel județean.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții instituției au fost notificați cu privire la încălcarea securității datelor cu caracter personal abia pe 13 aprilie, la trei zile după ce documentul a fost dat publicității. Se încearcă acum retragerea anexei cu numerele de telefon, pentru ca ordinul să poată fi trimis din nou, fără numerele de telefon.

Gafă de proporții la Ministerul Sănătății. Numerele de telefon ale medicilor au fost publicate în Monitorul Oficial

Cel mai probabil, lista a fost asumată în totalitatea datelor comunicate din partea organizațiilor profesionale. Altfel spus, așa au fost trimise de Colegiul Medicilor, iar reprezentanții Ministerului Sănătății nu au operat nicio modificare.

ADVERTISEMENT

Instituția încearcă acum să retragă anexa cu numerele de telefon și să actualizeze documentul, fără aceste informații. De asemenea, a fost demarată o anchetă internă și urmează să se clarifice întreaga situație.

Vlad Voiculescu, somat „să înceteze diseminarea informațiilor false în spațiul public”

În altă ordine de idei, Ministerul Sănătății neagă existența unui grup de lucru legal constituit pentru verificarea bilanțurilor zilnice ale evoluției pandemiei Covid-19 și îi solicită fostului ministru Vlad Voiculescu „să înceteze diseminarea informațiilor false în spațiul public și emiterea unor ipoteze lipsite de fundament”.

ADVERTISEMENT

Atât secretarii de stat cât și secretarul general au comunicat în scris că nu dețin vreun document de constituire al acestui grup de lucru. Declarațiile susținute de fostul ministru Vlad Voiculescu cu privire la acest subiect arată că el nu cunoaște legislația, atribuțiile ce revin funcției de ministru și procedurile administrative.

Concret, decizia emisă de Andreea Moldovan, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, privind constituirea acestui grup de lucru nu reprezintă un act administrativ cu caracter normativ. Totuși, deși acestea sunt prevederile legislației in vigoare, domnia sa emite un astfel de document.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nu există temei pentru ca un astfel de grup de lucru sa fie încadrat în categoria documentelor cu caracter confidențial, ipoteză acreditată în spațiul public, în condițiile în care o astfel de abordare este în contradicție cu principiile transparenței și comunicării instituționale susținute de Ministerul Sănătății”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanții instituției.

ADVERTISEMENT