News

O nouă provocare de pe TikTok pune mii de vieți în pericol. Copiii care au încercat-o au murit asfixiați

O nouă provocare face ravagii în mediul online. Acest joc poate deveni mortal pentru mii de copii. Părinții trebuie să fie vigilenți.
10.06.2023 | 18:00
O  noua provocare de pe TikTok pune mii de vieti in pericol Copiii care au incercato au murit asfixiati
Provocare mortală pe Tik Tok. Foto: Captura YouTube.
ADVERTISEMENT

O fată în vârstă de 16 ani din Franța a pierdut viața luna trecută în timp ce încerca să facă o provocare virală pe TikTok. Adolescenta se jucă în “scarf game”, o variantă periculoasă a provocării “blackout challenge”, care a cauzat mai multe decese în ultimul an. Christy Sibali Dominique Gloire Gassaille, originară din Republica Democrată Congo, se afla acasă în momentul în care a încercat acest joc extrem de periculos. Potrivit informațiilor furnizate de Jam Press, tragedia a avut loc pe 27 mai.

Efectele provocării de pe Tik Tok: de la convulsii până la deces

Această provocare este extrem de  periculoasă și presupune înfășurarea cu un material textil în jurul gâtului, până la pierderea cunoștinței. Adolescenții recurg la acest gest pentru că vor să obțină mai multe aprecieri pe rețelele sociale. Asemenea provocării “blackout challenge”, acest joc poate restricționa fluxul de oxigen către creier, provocând convulsii, leziuni grave și chiar decesul jucătorilor.

ADVERTISEMENT

Gassaille a fost înmormântată pe 7 iunie în cimitirul Fleury-les-Aubrais, lângă locuința sa din Orléans, Franța. Moartea ei subliniază pericolul la care se expun cei care se implică în astfel de provocări legate de sufocare, o tendință alarmantă care a devenit populară pe TikTok, platforma de socializare deținută de o companie chineză.

Pericole din spatele aplicației Tik Tok

“TikTok a detectat că această expresie poate fi asociată cu comportamente sau conținut care încalcă regulile noastre. Asigurarea unei experiențe sigure și pozitive pentru utilizatori este prioritatea noastră principală. Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați ghidurile noastre comunitare”, se arată într-un mesaj al TikTok.

ADVERTISEMENT

The Post a încercat să obțină un comentariu din partea unui reprezentant TikTok, însă nu a primit un răspuns. În ianuarie, în Argentina, o fată în vârstă de 12 ani, Milagros Soto, a murit încercând aceeași tendință periculoasă, folosind o gâtieră improvizată. Incidentul a fost, conform rapoartelor, înregistrat pe cameră.

Deși motivele fetei de a se implica în această acțiune nu sunt clare, mătușa sa a susținut că aceasta a primit un mesaj pe WhatsApp cu un link către provocare, după ce a fost agresată la școală. “Eu cred că cineva a încurajat-o să facă asta”, a insistat ruda îndurerată. “Ea a suferit mult din cauza bullying-ului”.

ADVERTISEMENT

“Blackout challenge” face ravagii pe TikTok

Vara trecută, doi adolescenți din Marea Britanie, Leon Brown, în vârstă de 14 ani, și Archie Battersbee, în vârstă de 12 ani, au murit din cauza aceleiași provocări virale. În Statele Unite, TikTok se confruntă cu procese pentru deces din culpă după ce două fete din California și-au pus capăt vieților, presupus, în urma vizionării videoclipurilor cu provocarea “blackout challenge” pe TikTok.

TikTok, una dintre cele mai populare platforme de socializare și divertisment din lume, vine la pachet cu numeroase provocări virale. Aceste provocări sunt trenduri care se răspândesc rapid în comunitatea TikTok și implică adesea utilizatorii în diverse activități amuzante, creative sau chiar riscante. Deși multe dintre ele sunt inofensive și distractive, există și provocări care au adus la moartea celor care au încercat să le repete.

ADVERTISEMENT

Una dintre provocările populare pe TikTok a fost “The Skull Breaker Challenge”. Această provocare implică trei persoane care stau una lângă alta și sar în aer împreună. Însă, în momentul în care persoanele sar, cei doi din exterior îi lovesc pe cel din mijloc, încercând să îl facă să cadă și să își piardă echilibrul. Această provocare a avut consecințe tragice, cu multiple rapoarte despre răniri grave, inclusiv fracturi ale oaselor și leziuni cerebrale.

Adolescenții se electrocutează

O altă provocare care a stârnit îngrijorare a fost “The Outlet Challenge”. Participanții la această provocare își conectau un încărcător de telefon la o priză și apoi își scoteau parțial încărcătorul, astfel încât să existe un arc electric între cele două părți. Scopul era să vadă scânteile sau să observe cum arde încărcătorul. Această acțiune periculoasă prezintă un mare risc de electrocutare și de incendiu, iar autoritățile și experții în siguranța electrică au avertizat asupra pericolelor acestei provocări.

În timp ce multe provocări de pe TikTok par a fi distractive și haioase, este important ca utilizatorii să fie conștienți de riscurile implicate și să nu participe la activități care le-ar putea pune viața în pericol sau le-ar putea cauza răni grave. Este recomandat să evaluăm întotdeauna consecințele și să ne gândim la siguranța noastră și a celor din jur înainte de a participa la astfel de provocări. Este deosebit de important ca părinții  să fie vigilenți și să discute cu adolescenții despre zeci de pericole care se ascund în spatele trendurilor virale, pentru a-i ajuta să ia decizii asumate.

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT