News

O parte dintre români vor primi facturi mai mici la gaze și energie electrică. Cine sunt norocoșii

O parte dintre consumatorii români vor beneficia de facturi mai mici la energie electrică și gaze, însă trebuie să respecte o regulă importantă.
06.02.2024 | 19:47
O parte dintre romani vor primi facturi mai mici la gaze si energie electrica Cine sunt norocosii
O parte dintre români vor primi facturi mai mici la gaze și energie electrică. Cine sunt norocoșii
ADVERTISEMENT

Mai exact, să încheie un contract nou, astfel că vor primi oferte din partea furnizorilor deseori sub plafonul impus de Guvern. Momentan, plafonul la gaze este de 0,31 kWH, însă pe comparatorul ANRE există deja oferte mai mici decât această limită. La curent situația e puțin diferită, însă prețurile sunt oricum acceptabile.

O parte dintre români vor primi facturi mai mici la gaze și energie electrică

Asta, pentru că majoritatea ofertelor, 19 la număr, pun la dispoziție un tarif egal cu cel plafonat, mai exact 0,68 lei/kWh. Cu toate acestea, vor beneficia de aceste reduceri doar acei clienți cu un consum sub 100 de KWH într-un an de zile. Conform Observatornews.ro, pentru cei care consumă între 100 și 255 kWH, plafonul va fi de 80 de bani, dar există un furnizor care oferă 0,77 lei/kWh.

ADVERTISEMENT

Situația se schimbă pentru cei care consumă peste 255 kWH, care vor primi oferte de 1,16 lei, sub prețul de 1,3 lei. De obicei contractele se încheie pe un an, astfel că toți consumatorii au garanția că nu vor ajunge să primească facturi duble sau triple anul viitor, când va expira schema de plafonare acceptată de Guvern.

Între timp, românii trebuie să analizeze foarte bine ce furnizor de energie electrică vor alege, pentru că mulți dintre marii jucători de pe piață au o mare problemă: nu reușesc să livreze la timp facturile. Motivele sunt diverse, de la probleme tehnice, la numărul exagerat de mare de clienți, cum este cazul Hidroelectrica.
.
De exemplu, Electrica Furnizare transmitea în urmă cu mai multe zile că oamenii nu își vor primi facturile până pe 15 februarie. Asta, după ce inițial site-ul oficial al companiei trebuia să fie în mentenanță în perioada 1-31 ianuarie 2024. Consumatorii sunt agitați pentru că se tem că nu vor avea bani să plătească un calup de multe facturi, însă furnizorul îi liniștește.

ADVERTISEMENT

Conform legii, oamenii trebuie să știe că au dreptul legal să plătească aceste facturi în rate, dacă ele întârzie și vin mai multe simultan. ”Perioada de optimizări complexe ale sistemelor noastre informatice se prelungeşte până la data de 15.02.2024, motiv pentru care MyElectrica (web & mobile app) este, în continuare, indisponibilă.

De asemenea, factura ta de energie electrică şi/sau gaze naturale va fi emisă şi va ajunge la tine la o altă dată decât cea obişnuită, respectiv începând cu a doua parte a lunii februarie, iar termenul de plată se va raporta la momentul emiterii facturii. Mai mai multe detalii sunt disponibile pe electricafurnizare.ro”, este mesajul transmis pe site-ul myelectrica.ro

ADVERTISEMENT

Electrica Furnizare, amendată cu 20.000 de lei de Protecția Consumatorului

Electrica Furnizare a mai fost amendată anul trecut cu 20.000 de lei pentru aceste situații. Atunci, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia a stabilit că această companie nu și-a emis la timp facturile pentru clienți, însă nu doar Electrica Furnizare are această problemă. De exemplu, Hidroelectrica a devenit deja celebră pentru faptul că nu și-a putut gestiona facturile în ultimul an, din cauza numărului foarte mare de clienți care au ajuns aici atrași de prețurile foarte mici.

Atunci, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia a amendat Electrifa Furnizare cu 20.000 de lei pentru neemitarea facturilor către clienți. Amenzile au fost aplicate după ce comisarii de la Protecția Consumatorului au primit foarte multe sesizări de la consumatori.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar...
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar câteva zile înainte ca totul să se schimbe
Kremlinul a anunțat ce se va întâmpla în cazul în care NATO va...
Kremlinul a anunțat ce se va întâmpla în cazul în care NATO va trimite trupe în Ucraina: "Ar fi inevitabil un conflict"
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Recordmanul mitei din 2023. Cine este politicianul prins de DNA cu cea mai...
Recordmanul mitei din 2023. Cine este politicianul prins de DNA cu cea mai mare șpagă în valiză
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Prințul William, gest bizar în public. A plecat de la o slujbă comemorativă
Prințul William, gest bizar în public. A plecat de la o slujbă comemorativă
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista...
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista completă a concurenților
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două...
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două fetiţe: „Dumnezeu e sus și vede!”
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Cristina Șișcanu, acuzată că o copiază pe Gabriela Cristea? „Nu mâine-poimâine își ia...
Cristina Șișcanu, acuzată că o copiază pe Gabriela Cristea? „Nu mâine-poimâine își ia și ea”