News

O profesoară din Botoșani a apărut dezbrăcată într-un film. Părinții sunt revoltați și îi cer demisia

O profesoară din Botoșani are probleme la locul de muncă după ce părinții au aflat că aceasta a apărut dezbracată într-un film considerat artistic.
03.09.2023 | 20:17
O profesoara din Botosani a aparut dezbracata intrun film Parintii sunt revoltati si ii cer demisia
O profesoară din Botoșani a apărut dezbrăcată. Foto: Observatornews.ro
ADVERTISEMENT

Femeia, profesoară de desen în Botoșani, e cunoscută în domeniul artelor vizuale atât pe plan național, cât și internațional, însă a ajuns acum să fie cercetată disciplinar după ce părinții sunt scandalizați că aceasta a apărut dezbrăcată într-un film. Ce-i drept, filmul a fost realizat în 2011 și a ajuns chiar în finala Premiului Internațional ”Arte Laguna” din Veneția, în momentul în care femeia nu era profesoară.

O profesoară din Botoșani a apărut dezbrăcată într-un film

Conform Monitorul de Botoșani, profesoara predă acum la Liceul Tehnologic ”Ștefan cel mare și Sfânt” din Vorona, județul Botoșani. Părinții cer ca femeia să fie dată afară, amenințând că-și vor transfera copiii în alte școli. Au trimis deja petiții în acest sens către conducerea liceului și Inspectoratul Școlar Județean, conform educatieprivata.ro.

ADVERTISEMENT

”Noi suntem oameni simpli de la țară, trăim din munca câmpului și recunoaștem că nu ne pricepem la artă, dacă a-ți expune zonele intime în public înseamnă artă. Dar ne străduim să ne creștem copiii în frica lui Dumnezeu, cu bun simț și rușine, și încercăm să îi protejăm de tot ceea ce i-ar afecta la această vârstă.

Credem că un cadru didactic trebuie să fie un model de comportament, de aceea ni se pare total nepotrivit ca această persoană să mai apară la catedră în fața copiilor noștri. Sperăm că se va ține cont de doleanțele noastre, în caz contrar vom face un efort de a ne transfera copiii la școlile din oraș”, s-au plâns câțiva părinți, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

La rândul său, profesoara nu consideră că a greșit cu nimic și spune că filmarea este o simplă mostră de performance body art care reprezintă ”o îmbinare între mișcare, culoare și scenografie”. În consecință, profesoara nu consideră că a greșit cu nimic și nu are intenția să demisioneze, așa cum și-ar dori părinții cu frică de Dumnezeu.

”În calitate de profesor, activitatea mea la catedră este ireproșabilă și iubesc să lucrez cu copiii. Înțelegerea performance body art ca și modalitate de exprimare artistică necesită cunoștințe profunde în acest domeniu. Ca disciplină este inclusă în programe de master de specialitate și doctorate la diverse universități de prestigiu.

ADVERTISEMENT

Eu însămi voi lucra la o teză de doctorat pe această temă în continuarea disertației de master, pe care am luat-o cu nota maximă. În ceea ce privește părinții, le înțeleg profund îngrijorarea și sper, cât mai curând posibil, să ajungem la un consens în ceea ce privește calitatea mea de profesor. Dar ceea ce primează este educația de calitate a copiilor”, a transmis profesorul.

Cu toate acestea, Inspectoratul Județean Botoșani a deschis o anchetă și profesoara va fi cercetată disciplinar, pentru a se vedea dacă se impune demiterea acesteia. ”Avem o astfel de petiție care este în curs de cercetare, atât la nivelul unității de învățământ, cât și la nivelul ISJ. După dinalizarea acestor cercetări, se vor stabili măsurile care vor fi luate”, a declarat Bogdan Suruciuc, șeful ISJ Botoșani.

ADVERTISEMENT

Conform recensământului, comuna Vorona din Botoșani are o populație de puțin peste 7000 de locutori. Județul Botoșani rămâne printre cele mai sărace din România, fiind considerat județul cu cea mai proastă infrastructură rutieră din țară, în timp ce 90% dintre gospodăriile din mediul rural nu sunt racordate la rețeaua de gaze, în timp ce la canalizare și apă au acces 50% dintre locuitori.

ADVERTISEMENT