O rachetă de cercetare lansată de Sweden Space Corp (SSC) de la centrul spațial Esrange, din nordul Suediei a urmat o traiectorie defectuoasă și a aterizat la 15 km în interiorul Norvegiei vecine, stârnind protestul autorităţilor de la Oslo.
Racheta a ajuns la o înălțime de 250 de kilometri unde s-au efectuat experimente în gravitate zero, potrivit anunțului agenției. Ea a căzut pe un munte, în apropierea localităţii Malselv, în extremul nord norvegian, la aproximativ zece kilometri de locuinţe.
„A căzut în munţi la o altitudine de 1.000 de metri şi la 10 kilometri de cea mai apropiată aşezare”, a declarat Filip Olson, purtătorul de cuvânt al SSC, pentru Reuters. SSC, care deține și operează centrul, și-a cerut scuze și apoi a adăugat că o anchetă este în desfășurare.
Cu toate acestea, Norvegia s-a înfuriat pe Suedia pentru că nu a informat-o oficial despre acest experiment. ”Căderea unei rachete ca aceasta este un incident foarte grav, care poate cauza pagube importante”, a transmis Ministerul norvegian de Externe.
”Atunci când are loc o asemenea încălcare a frontierei, este crucial ca cei care se fac vinovaţi să informeze imediat autorităţile norvegiene competente pe căile adevcate”, se mai arată în nota de protest a diplomaţiei de la Oslo.
Această rachetă urma să permită efectuarea unor experimente în stare de imponderabilitate, la o altitudine de 250 de kilometri. ”Racheta a luat o traiectorie uşor mai lungă şi mai la vest decât cea prevăzută şi a atins uscatul după un zbor de 15 kilometri, în Norvegia”, anunţa SSC.
“Aceasta este o abatere pe care o luăm în serios. Este încă prea devreme să speculăm cauza și așteptăm mai multe informații din investigația curentă”, a declarat Marko Koberg de la Centrul Spațial Esrange.
Încercările de recuperare a rachetei sunt în curs, mai spun suedezii, însă această acţiune nu pot însă începe fără o autorizaţie norvegiană – care nu a fost acordată – după cum au replicat reprezentanţii Ministerul norvegian de Externe.
De altfel, Autoritatea norvegiană a Aviaţiei Civile a precizat că a aflat despre incident din comunicatul Swedish Space Corporation. Racheta, cunoscută sub numele de Texus-58, face parte dintr-un program european comandat de Agenția Spațială Europeană.