News

O rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al Poloniei. Varșovia va cere explicații de la Moscova

Polonia a anunțat că o rachetă rusească a intrat în spațiul său aerian, motiv pentru care guvernul polonez va cere explicații Moscovei.
24.03.2024 | 13:21
O racheta ruseasca a intrat in spatiul aerian al Poloniei Varsovia va cere explicatii de la Moscova
Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Una dintre rachetele lansate de pe bombardierele rusești în cursul nopții trecute a încălcat pentru scurtă vreme spațiul aerian al Poloniei, motiv pentru care guvernul polonez va cere explicații Rusiei, informeaz AFP și Reuters, preluate de către Agerpres.

Una dintre rachetele de croazieră lansate în cursul nopţii de aviaţia (…) Federaţiei Ruse a încălcat spaţiul aerian polonez”, a anunțat comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze.

ADVERTISEMENT

Este vorba de una dintre rachetele lansate de pe bombardiere rusești în cursul nopții trecute care au vizat regiunea vestică a Ucrainei, din jurul orașului Lvov. „Obiectul a pătruns în spaţiul aerian polonez în apropierea satului Oserdow (est) şi a rămas acolo timp de 39 de secunde”, a precizat sursa citată.

Radarele poloneze au observat traiectoria rachetei pe teritoriul său pe întreaga durată a zborului. „Armata poloneză monitorizează constant situaţia de pe teritoriul ucrainean şi rămâne permanent în stare de alertă pentru a asigura securitatea spaţiului aerian polonez”, se spune în comunicat.

ADVERTISEMENT

Au fost activate toate procedurile necesare pentru a asigura securitatea spaţiului aerian polonez. Aviaţia poloneză şi aliată, printre altele, a fost activată”, a mai precizat comandamentul armatei poloneze.

Autoritățile de la Varșovia sunt foarte sensibile la acest subiect, mai ales că nu este prima dată când o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian polonez. În decembrie 2023, o rachetă a zburat timp de câteva minute deasupra Poloniei înainte de a intra în spațiul aerian al Ucrainei. De asemenea, în noiembrie 2022, o rachetă ucraineană a căzut în satul polonez Przewodow și a provocat moartea a două persoane.

ADVERTISEMENT

Ministerul polonez de Externe a anunțat că va cere Rusiei explicații pentru noua încălcare a spațiului aerian. „În primul rând, cerem Federaţiei Ruse să oprească loviturile aeriene teroriste împotriva populaţiei ucrainene şi a teritoriului Ucrainei, să pună capăt războiului şi să se ocupe de problemele interne ale ţării”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Pawel Wronski.

Autoritățile de la Kiev au pus Ucraina sub alertă națională, avertizând că sunt atacate orașe cu rachete lansate din bombardierele strategice ruse. Orașele vizate au fost capitala Kiev și Lvov, acest din urmă fiind situat în apropierea graniței cu Polonia.

ADVERTISEMENT

Informațiile privind bombardamentele rusești de noaptea trecută au provocat reacții și în România, unde ISU Tulcea a emis un mesaj RO-Alert de avertizare a populației din județ legată de riscul căderii unor obiecte din spațiul aerian. „În cursul nopţii trecute, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a emis un mesaj RO-Alert pentru localităţile din zona de Nord a judeţului Tulcea prin care a informat populaţia că există riscul de cădere a unor obiecte din spaţiul aerian”, a transmis ISU Tulcea.

ADVERTISEMENT