Life

O tânără a interpretat “Bella Ciao” în limba persană, în contextul protestelor din Iran. Videoclipul a devenit viral

O tânără a interpretat “Bella Ciao” în limba persană, în contextul protestelor care au loc în Iran. Videoclipul a devenit viral.
26.09.2022 | 23:06
O tanara a interpretat Bella Ciao in limba persana in contextul protestelor din Iran Videoclipul a devenit viral
O tânără din Iran a interpretat melodia “Bella Ciao” în limba persană, în contextul protestelor. Sursa foto: hepta.ro, YouTube/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un clip video în care o tânără din Iran interpretează piesa “Bella Ciao” în limba persană a devenit viral în mediul online. Melodia are șanse să devină imnul protestelor care au loc în țară după uciderea unei tinere de 22 de ani pentru că a încălcat regulile de purtare a hijabului.

O tânără a interpretat “Bella Ciao” în limba persană, în contextul protestelor din Iran

O tânără a interpretat piesa “Bella Ciao” în limba persană, iar videoclipul a devenit viral pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

Piesa interpretată în persană a fost vizualizată deja de zeci de mii de persoane doar pe YouTube.

Celebra melodie a fost cântecul partizanilor italieni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar acum poate deveni imnul protestelor care au loc în Iran, notează antena3.ro.

ADVERTISEMENT

Interpretarea tinerei a fost apreciată de alți utilizatori, care au distribuit clipul video în număr mare pe Twitter.

În Iran au loc proteste violente după ce o tânără de doar 22 de ani a fost arestată pe 13 septembrie de poliția moravurilor pentru “purtarea de haine nepotrivite”.

ADVERTISEMENT

În timpul protestelor din Iran au decedat zeci de persoane și au fost arestate peste 700. Oamenii au protestat pre străzile din Teheran, dar și din alte orașe importante din țară.

“Nu vălului, nu turbanului, da libertății și egalității!”, au strigat protestatarii la un miting din Teheran.

ADVERTISEMENT

Mahsa Amini a murit în spital după ce a fost bătută de poliția moravurilor

Mahsa Amini, o tânără din Iran, nu a purtat corespunzător hijabul, motiv pentru care a fost arestată în Teheran de către poliția moravurilor și bătută chiar în duba acestora.

Tânăra călătorea alături de familia sa din provincia Kurdistan din vestul Iranului către capitala Teheran, acolo unde urmau să-și viziteze rudele.

Femeia a ajuns la spital la câteva ore după arestare. Aceasta a fost transferată la o unitate de terapie intensivă la spitalul Kasra.

Conform Hrana, o organizație din Iran pentru drepturile omului, familiei tinerei i s-a spus, în timpul arestării, că aceasta urmează să fie eliberată după “o sesiune de reeducare”.

Ulterior, Poliția a declarat că Amini a suferit un atac de cord. Acest lucru a fost negat de familia tinerei, care a susținut că aceasta era sănătoasă și că nu avea probleme.

Amini a fost în comă după ce a ajuns la spital, potrivit declarațiilor familiei. În plus, medicii le-au spus membrilor familiei că tânăra se afla în moarte cerebrală.

În mediul online au circulat imagini cu Amini inconștientă, pe patul de spital, cu bandaje în jurul capului și tuburi de respirație. Femeia a decedat la trei zile de când a ajuns la spital.

Moartea ei a declanșat reacții în toată lumea, mai ales în Iran. Inclusiv persoanele pro-guvernamentale au condamnat poliția moravurilor și felul în care instituția tratează femeile.

În august, președintele iranian Ebrahim Raisi a cerut o aplicare mai strictă a codului vestimentar obligatoriu al țării, care cere ca toate femeile să poarte hijab.

În Iran, acoperirea părului este obligatorie în public. Poliția moravurilor le interzice femeilor să poarte paltoane scurte, deasupra genunchiului, dar și pantaloni strâmți și blugi găuriți. Femeile nu pot purta nici ținute viu colorate.

ADVERTISEMENT
Tags: