News

O tânără din Suceava nu își poate părăsi casa în weekend fără acordul instanței. Cum a ajuns să primească o astfel de pedeapsă

O tânără din Suceava a primit o interdicție de a-și părăsi casa timp de șase weekenduri după ce a fost prinsă conducând fără permis înainte de majorat.
06.05.2022 | 15:11
O tanara din Suceava nu isi poate parasi casa in weekend fara acordul instantei Cum a ajuns sa primeasca o astfel de pedeapsa
Tânăra a primit această pedeapsă neobișnuită după ce a fost prinsă conducând fără permis. Credit foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Magistrații Judecătoriei Rădăuți au stabilit o pedeapsă neobișnuită pentru o tânără care a ajuns în fața instanței deoarece a fost prinsă la volanul unei mașini conducând fără permis, notează Monitorul de Suceava.

Ce pedeapsă au stabilit judecătorii?

După cum notează presa locală, tânăra a fost prinsă la valonul unui automobil fără permis, asta înainte de a fi majoră și din acest motiv magistrații au decisă să stabilească o sentință educativă: interdicția de a-și părăsi casa sâmbăta și duminica, timp de șase săptămâni.

ADVERTISEMENT

Această consemnare la domiciliu nu reprezintă o inovație creată de judecătorii suceveni, pedeapsa aflându-se în Codul Penal și aplicându-se doar în cazul minorilor

Codul Penal stabilește că o astfel de măsură poate fi aplicată pe durata a 4 sau 12 săptămâni, în funcție de circumstanțele în care a avut loc infracțiunea.

ADVERTISEMENT

După cum stabilește articolul 119, capitolul III al Codului Penal: “Măsura educativă a consemnării la sfârşit de săptămână constă în obligaţia minorului de a nu părăsi locuinţa în zilele de sâmbătă şi duminică, pe o durată cuprinsă între 4 şi 12 săptămâni, afară de cazul în care, în această perioadă, are obligaţia de a participa la anumite programe ori de a desfăşura anumite activităţi impuse de instanţă”.

Trebuie precizat că această sentință are mai mult un caracter educativ și nu unul punitiv și, în general, este stabilită destul de rar.

ADVERTISEMENT

Cum va fi executată această pedeapsă?

După cum stabilește Codul Penal, tânăra trebuie să stea la domiciliu între orele 00:00 ale zilei de sâmbătă și 24:00 ale zilei de duminică. Această pedeapsă urmând să se desfășoare sub supravegherea autorităților.

Orice modificare a modului în care femeia își ispășește pedeapsa sau prezența într-un spațiu public poate avea loc doar cu acordul unui judecător sau la propunerea ofițerului de probațiune care supervizează acest caz.

ADVERTISEMENT

Pe lângă interdicția de a-și părăsi locuința, există posibilitatea ca instanța să stabilească și necesitatea ca femeia să participe la o serie de cursuri de reintegrare socială.

ADVERTISEMENT
Tags: