News

Obiect neidentificat deasupra Poloniei, în timpul unui atac aerian al Rusiei, în Ucraina. Armata poloneză: ”A fost o rachetă”. Update

Incident tensionat, vineri dimineața, în spațiul aerian al Poloniei, țară membră NATO. Un obiect aerian neidentificat a intrat dinspre frontiera cu Ucraina.
29.12.2023 | 17:17
Obiect neidentificat deasupra Poloniei in timpul unui atac aerian al Rusiei in Ucraina Armata poloneza A fost o racheta Update
Sistemele antiaeriene ale Ucrainei nu au putut face față tirului lansat de trupele ruse / Foto: Hepta (arhivă)
ADVERTISEMENT
29-12-2023
15:26

Armata poloneză anunță că o rachetă rusească a pătruns în spațiul aerian al țării

Varșovia vine cu noi informații în legătură cu incidentul de securitate raportat vineri la granița cu Ucraina. Din datele armatei poloneze, reiese că o rachetă rusească a pătruns în spaţiul aerian polonez şi a revenit apoi deasupra Ucrainei.

Totul indică faptul că o rachetă rusească a pătruns în spaţiul aerian polonez. Am reperat-o cu mijloacele radar. A părăsit de îndată acest spaţiu, în direcţia Ucrainei“, a precizat Şeful Statului Major al armatei poloneze, generalul Wieslaw Kukula, conform BBC.

Avem confirmarea radar, atât la nivel naţional cât şi la cel al aliaţilor“, a adăugat acest general.

Ulterior, un alt general, Maciej Klisz, comandantul de operaţiuni al armatei poloneze, a dezvăluit că racheta rusească a stat mai puţin de 3 minute spaţiul aerian polonez, unde a parcurs aproximativ 40 de kilometri, înainte de a reintra în spaţiul aerian ucrainean.

Un aparat de zbor rămas neidentificat a intrat, vineri dimineața, în spațiul aerian al Poloniei. Este al doilea incident de acest tip, care are loc de la începerea războiului din Ucraina.

Rachete și drone lansate asupra Ucrainei

Pătrunderea neautorizată a unui obiect neidentificat în spațiul aerian al Poloniei survine în contextul unui atac masiv al Rusiei asupra Ucrainei, care a inclus rachete și drone.

ADVERTISEMENT

Comandamentul operațional al armatei poloneze a confirmat intrarea unui obiect aerian neidentificat în spațiul aerian al Poloniei și a precizat că acesta a fost detectat de radarele sistemului de apărare aeriană al țării.

“În cursul dimineţii, un obiect aerian neidentificat a intrat în spaţiul aerian al Republicii Polone dinspre partea frontierei cu Ucraina, iar din momentul în care a trecut graniţa şi până la dispariţia semnalului, a fost observat de radarele sistemului de apărare aeriană al ţării”, a precizat Comandamentul operaţional pe platforma X, potrivit digi24.ro.

ADVERTISEMENT

Forțele armate poloneze au reacționat rapid

Acest incident a generat reacția imediată a forțelor armate poloneze, care au mobilizat resursele disponibile în conformitate cu procedurile în vigoare.

TV Republika a relatat că căutări ale obiectului au fost inițiate în apropierea orașului Hrubieszow, situat în sudul Poloniei. Detaliile exacte legate de prezența și identitatea obiectului aerian nu au fost făcute publice.

ADVERTISEMENT

În toamna anului 2022, Polonia avut parte de un incident similar, când o rachetă rătăcită din apărarea antiaeriană a Ucrainei a aterizat într-un sat polonez de la graniță, cauzând decesul a două persoane.

Rușii au luat cu asalt orașele din apropierea Poloniei

În contextul actual, Rusia a declanșat un atac masiv asupra Ucrainei, folosind 158 de drone și rachete. Acesta este cel mai amplu atac aerian de la începutul invaziei rusești din februarie 2022 și a vizat infrastructura critică, industria și instalațiile militare ale Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Cel puțin 16 persoane au murit și 100 au fost rănite în zona Kievului, dar și în alte regiuni atacate. Odessa a fost, de asemenea, atacată cu drone, iar resturile unui aparat de zbor interceptat au căzut peste un bloc de locuințe, provocând un incendiu care a cuprins două etaje.

Alte atacuri au mai fost semnalate în orașe precum Harkov și Liov, în apropiere de granița cu Polonia.

ADVERTISEMENT