Life

Obligațiile pe care le au toți proprietarii de apartament din România. Nimeni nu este scutit. Când trebuie să permită accesul în casă și ce reguli trebuie să respecte

Care sunt obligațiile pe care trebuie să le respecte toți proprietarii de apartamente din România. Nimeni nu face excepție de la ele.
16.03.2024 | 18:57
Obligatiile pe care le au toti proprietarii de apartament din Romania Nimeni nu este scutit Cand trebuie sa permita accesul in casa si ce reguli trebuie sa respecte
Ce obligații le revin tuturor proprietarilor de apartamente. Sursa foto: Pixabay, Freepik
ADVERTISEMENT

Studiile recente efectuate pe piața imobiliară arată că din ce în ce mai mulți români vor să devină proprietari. Însă, atât cei care au deja un apartament, dar și cei care intenționează să își cumpere unul, trebuie să respecte legea. Iată care sunt obligațiile pe care le au toți proprietarii de apartamente din România, fără excepție.

Care sunt obligațiile ce le revin tuturor proprietarilor de apartamente din România

Să locuiești la bloc poate fi, uneori, mult mai complicat decât pare. Fiind vorba despre un spațiu comun, regulile pe care trebuie să le respecte orice proprietar de apartament sau locatar de bloc nu sunt deloc unele puține.

ADVERTISEMENT

Cei care locuiesc la bloc trebuie să respecte anumite obligații, astfel încât conviețuirea să fie mult mai ușoară. Obligațiile sunt stipulate în Legea 114/1996 și nu sunt deloc puține la număr.

În primul rând, proprietarii de apartamente sunt obligați să facă tot posibilul pentru a menține locuința în cel mai bun stadiu. Pentru a menține apartamentul în stare bună, proprietarul trebuie să facă asta pe propria cheltuială.

ADVERTISEMENT

Atunci când un reprezentant al asociației de proprietari solicită accesul în apartament, proprietarul este obligat să îl accepte. Însă, acest acces trebuie să fie precedat de un preaviz emis cu 15 zile înainte de vizită.

De asemenea, scopul vizitei din partea reprezentantului asociației de proprietari este unul foarte clar. Acesta poate intra în apartament doar pentru a face verificări, pentru a înlocui anumite elemente din proprietatea comună sau pentru a face diverse reparații. În cazuri considerate urgențe, avizul nu este necesar.

ADVERTISEMENT

Orice schimbare care vizează spațiul comun trebuie adusă la cunoștință asociației de proprietari

Proprietarii de apartamente, fie că sunt persoane fizice sau juridice trebuie să facă tot posibilul pentru a menține clădirea în parametri de siguranță. Aceștia trebuie să adopte anumite măsuri de consolidare a clădirilor afectate de seisme. Însă, doar potrivit prevederilor legale.

De asemenea, fiecare proprietar, în parte, se poate ocupa de îmbunătățirea apartamentului său. Orice astfel de proces trebuie făcut fără să pună în pericol alți locatari sau structura de rezistență a clădirii.

ADVERTISEMENT

În cazul în care proprietarul vrea să schimbe aspectul proprietății comune, nu o va putea face până nu va obține acceptul din partea asociației de proprietari. La fel se va proceda și în cazul în care se dorește reamplasarea zidurilor dintre apartamente alăturate, care nu fac parte din structura de rezistență.

În cazul în care proprietarul provoacă daune unui alt apartament, trebuie să repare situația sau să plătească cheltuielile aferente reparațiilor.

ADVERTISEMENT