Life

Ochelarii de soare când vin zăpezile, un moft sau o necesitate? Ce spun specialiștii

Ochelarii de soare nu sunt doar un moft pe perioada iernii. Specialiștii ne avertizează că trebuie să îi purtăm cu regularitate și în sezonul zăpezilor.
20.01.2024 | 08:28
Ochelarii de soare cand vin zapezile un moft sau o necesitate Ce spun specialistii
Ochelarii de soare iarna, o necesitate sau un moft. Părerea specialiștilor. Fotomontaj/Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Ochelarii de soare devin adesea un accesoriu neglijat pe perioada iernii. Însă specialiștii ne spun că importanța lor nu trebuie subestimată. Iarna, ochelarii de soare nu sunt doar un element de modă, ci și o necesitate pentru protejarea ochilor de efectele nocive ale razelor solare. Specialiștii în oftalmologie ne învață cum să alegem perechea potrivită de ochelari de soare pentru sezonul rece.

Ochelarii de soare iarna, un accesoriu necesar

Mulți dintre noi avem tendința de a purta ochelari de soare doar pe timpul verii. Însă razele ultraviolete ne afectează vederea la fel de mult și iarna. Tocmai de aceea este important să ținem cont de acest aspect și să ne protejăm ochii și în sezonul rece.

ADVERTISEMENT

“Dacă e iarnă, asta nu înseamnă că razele ultraviolete ale soarelui nu ne pot afecta ochii. Oamenii, de multe ori, nici nu realizează că razele solare pot fi chiar mai nocive pe timpul iernii.

Lumina reflectată de zăpadă crește expunerea la radiațiile UV. Ochelarii de soare cu protecție UV oferă o barieră împotriva acestor radiații. Iar astfel, se previn leziunile oculare pe termen lung, cum ar fi cataracta”, a declarat medicul oftalmolog Doina Stanciu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Vântul și razele ultraviolete, inamicii ochilor pe timpul iernii

Am aflat de la specialistul nostru faptul că zăpada poate intensifica expunerea la radiațiile uv. De aceea este important să alegem o pereche de ochelari potrivită pentru a ne proteja vederea. În plus, pe timpul iernii ne dă bătăi de cap și vântul, care sensibilizează ochii și produce disconfort.

“Zăpada și suprafețele reflectante intensifică reflexiile orbitale, ceea ce duce la oboseală oculară și disconfort. Ochelarii de soare cu lentile polarizate reduc aceste reflexii, îmbunătățind vizibilitatea și asigură confortul vizual.

ADVERTISEMENT

Știm cu toții faptul că vântul și frigul pot provoca uscarea ochilor și senzații neplăcute la nivelul ochilor. Ochelarii de soare cu rame bine conturate pot oferi o barieră fizică împotriva vântului rece, iar ochii sunt protejați.

Nu sunt doar un moft. În plus, doamnele trebuie să acorde o atenție deosebită. Expunerea repetată la soare contribuie la apariția ridurilor și la îmbătrânirea prematură a pielii din jurul ochilor. Este important să ținem cont nu doar ca lentila să fie una potrivită, ci și mărimea acesteia și rama ochelarilor”, a mai spus medicul oftalmolog.

ADVERTISEMENT

Cum alegem ochelarii de soare potriviți pe timpul iernii: “Trebuie să fie marcați cu protecție UV eficientă”

Specialistul ne spune și care sunt detaliile de care trebuie să ținem cont atunci când alegem o pereche de ochelari pentru iarnă. Lentilele trebuie să aibă protecție UV, însă și mărimea acestora nu trebuie neglijată. Iată care sunt criteriile după care ne putem ghida atunci când ne achiziționăm perechea perfectă de ochelari de soare iarna.

“Este indicat ca ochelarii de soare să aibă lentile suficient de mari și rame bine adaptate. Asta pentru a oferi o barieră suplimentară împotriva efectelor nedorite. Asigurați-vă că ochelarii de soare sunt marcați cu o protecție UV eficientă (UVA și UVB), pentru a vă proteja ochii de radiațiile solare nocive.

Atenție și la lentilă! Lentilele polarizate reduc reflexiile orbitale și asigură o vizibilitate mai bună. Alegeți ochelari de soare rezistenți la apă și cu o construcție durabilă, pentru a face față condițiilor de iarnă și pentru a rezista la zgârieturi. Mai ales dacă sunteți fani ai sporturilor de iarnă. Ochelarii de soare nu trebuie să lipsească de la ochii nimănui atunci când se află pe pârtie”, ne-a mai spus oftalmologul Doina Stanciu.

ADVERTISEMENT