News

Octavian Jurma anticipează un nou val pandemic. „Să încetăm să vorbim despre relaxare”

Cercetătorul Octavian Jurma crede că noua variantă a coronavirusului, Delta Plus, ar putea constitui baza valului 5 al pandemiei, motiv pentru care măsurile de relaxare ar trebui luate cu prudență.
20.11.2021 | 18:20
Octavian Jurma anticipeaza un nou val pandemic Sa incetam sa vorbim despre relaxare
ADVERTISEMENT

Creșterea numărului de cazuri de infectare cu varianta Delta Plus ar putea crea un noul val al pandemiei, a afirmat cercetătorul Octavian Jurma.

Acesta crede că ar trebui evitate măsuri de relaxare între două valuri ale epidemiei, mai ales că valul 4 nici măcar nu a luat sfârșit în România.

ADVERTISEMENT

Jurma a avertizat că pericolul de infectare va crește odată cu reluarea cursurilor în școli și apoi cu un nivel mai  mare al mobilității populației pe durata sărbătorilor de iarnă.

Varianta Delta Plus se extinde

Secvențierile virusului efectuate în ultima perioadă indică o prezență din ce în ce mai mare a variantei Delta Plus, fapt care ar putea indica un nou pericol generat de către SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Pentru prima dată, săptămâna trecută, vedem că secvențierile nu sunt 100% cu tulpina ancestrală Delta, ci 20% sunt variante care intră în categoria Delta Plus. Deja, pandemia se pregăteşte să ne ofere o nouă tulpină, care va constitui probabil valul 5. Această relaxare e foarte importantă și toți o dorim, dar trebuie să ne relaxăm în siguranță, să încetăm să revenim la această normalitate care a dispărut”, a declarat Octavian Jurma, într-o emisiune la Digi24.

În aceste circumstanțe, accentul autorităților ar trebuie să fie pus pe accelerarea vaccinării și mai puțin pe eventuale măsuri de relaxare care ar fi prematuri.

ADVERTISEMENT

Trebuie să intrăm în rândul țărilor care fac managementul complet și permanent al pandemiei pentru că este o certitudine statistică că COVID-19 e cu noi pentru o perioadă lungă. Variola și poliomielita au fost cu noi secole. Să vorbim mai puțin de relaxare, și mai mult de vaccinare, de protecție, de siguranță”, crede medicul timișorean.

Relaxarea ar demobiliza populația

Acesta crede că dezastrul din valul 4 se va repeta în România dacă nu se schimbă abordarea autorităților în ce  privește combaterea epidemiei.

ADVERTISEMENT

Este definiţia nebuniei să crezi că poţi obţine rezultate diferite făcând acelaşi lucru. Ar trebui să încetăm să vorbim de relaxare chiar în mijlocul valurilor. Nici nu am depăşit bine vârful valului patru și deja anunţăm măsuri de relaxare.

Asta demobilizează populaţia, îi dă de înţeles că valul s-a terminat, deşi incidenţa este în continuare uriaşă. Să nu uităm că România testează mult mai puţin, deci incidenţa reală este de cinci până la şapte ori mai mare, chiar şi acum”, a spus Octavian Jurma.

Acesta a estimat la 2.500 numărul zilnic al infectărilor care se va înregistra la finele acestei luni, însă există două lucruri care pot duce la evoluții negative ale situației epidemiologice.

În primul rând, Jurma crede că testarea elevilor are șanse mari să fie un eșec, ținân cont de modul în care a fost gândită de către autorități.

În al doilea rând, populația va călători în mai mare măsură pe perioada sărbătorilor de iarnă, fapt ce constituie un risc epidemiologic suplimentar.

ADVERTISEMENT