News

Ofensiva de primăvară, înfrângerea Rusiei, continuarea războiului. Cinci scenarii cum s-ar putea dezvolta conflictul din Ucraina în 2023

BBC a chestionat cinci experţi cu privire la deznodământul războiului din Ucraina, în anul care vine. Care sunt factorii cheie în derularea ostilităţilor
27.12.2022 | 14:58
Ofensiva de primavara infrangerea Rusiei continuarea razboiului Cinci scenarii cum sar putea dezvolta conflictul din Ucraina in 2023
2022 rămâne anul izbucnirii Războiului din Ucraina Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Conflictul din Ucraina intră în al doilea an calendaristic. S-ar putea termina anul viitor și cum? Pe câmpul de luptă sau la masa negocierilor? Sau războiul se poate prelungi până în 2024? Răspunsurile la aceste întrebări au fost date pentru BBC de către cinci analiști militari.

Ofensiva rusă de primăvară va fi crucială

Michael Clarke , director adjunct al Institutului de Studii Strategice din Exeter, Marea Britanie, subliniază că oricine dorește să atace o altă țară, oriunde peste marile stepe eurasiatice, ajunge inevitabil să aștepte iarna acolo.

ADVERTISEMENT

Armatele lui Napoleon şi Hitler au simţit pe propria piele ce înseamnă iarna în stepă, iar acum, Vladimir Putin își păstrează forțele pe timpul iernii, pentru a aștepta o nouă ofensivă rusă la primăvară.

Ambele părți au nevoie de pauză, dar ucrainenii sunt mai echipați și motivați să continue și ne putem aștepta să mențină presiunea, cel puțin în Donbass, susţine Michael Clarke.

ADVERTISEMENT

În jurul localităţilor Kremina și Sviatov, ucrainenii sunt foarte aproape de o victorie majoră, care ar respinge forțele ruse la 65 de kilometri până la următoarea linie naturală de apărare, aproape de locul unde a început efectiv invazia din februarie. Kievul nu va fi dispus să se oprească atunci când recompensa este atât de mare, crede expertul, el adăugând că ofensiva ucraineană s-ar putea opri în sud-vest, mai ales că Herson se află sub ucraineni.

O ofensivă pe malul estic al Niprului, pentru a face presiuni asupra legăturilor vulnerabile terestre și feroviare ale Rusiei cu Crimeea, ar putea fi prea solicitantă.

ADVERTISEMENT

Clark spune că 2023 va fi determinat de soarta ofensivei de primăvară a Rusiei. Putin a recunoscut că în jur de 50.000 de soldați nou mobilizați se află deja pe front, iar ceilalți 250.000 mobilizați sunt pregătiți să intre în luptă anul viitor. “Nu mai este loc pentru nimic altceva decât de război intens, până când soarta acestor noi forțe rusești nu se decide pe câmpul de luptă”, spune Michael Clarke.

Melitopol, oraşul cheie

Andrei Piontkovski , un om de știință și analist de la Washington, susține că Ucraina va câștiga, recuperându-şi teritoriile, cel târziu până în primăvara anului 2023. El a ajuns la această concluzie pe baza a doi factori.

ADVERTISEMENT

Prima, spune el, este motivația, determinarea și curajul armatei ucrainene și a poporului ucrainean în ansamblu, ceea ce este fără precedent în istoria recentă a războiului. Al doilea este faptul că, după ani de îngăduinţă faţă de Putin, Occidentul a ajuns în sfârșit să înțeleagă amploarea provocării istorice cu care se confruntă. Acest lucru este cel mai bine ilustrat de recenta declarație a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

“Prețul pe care îl plătim este în bani. În timp ce ucrainenii plătesc acel preț cu sânge. Dacă regimurile autoritare vor vedea că forța este răsplătită, vom plăti cu toții un preț mult mai mare. Și lumea va deveni un loc mai periculos pentru noi toți”, spunea Stoltenberg.

Momentul exact al inevitabilei victorii ucrainene va fi determinat de viteza cu care NATO poate livra un nou pachet decisiv de arme de asalt militar, care vor afecta cursul războiului (tancuri, avioane, rachete cu rază lungă).

Piontkovski se așteaptă ca Melitopol să devină un punct cheie de luptă în următoarele luni, poate săptămâni. “După capturarea Melitopolului, ucrainenii vor avea un drum deschis către Marea Azov și vor întrerupe liniile de aprovizionare și comunicare cu Crimeea. Capitularea Rusiei va fi convenită în mod oficial în cadrul negocierilor tehnice după avansul devastator al Ucrainei pe front”, este convions expertul.

Calculul greşit al lui Putin

Barbara Zanketa, de la Departamentul de Studii de Război de la King’s College, din Londra, spune că Vladimir Putin se aștepta ca Ucraina să accepte pasiv acțiunile unui vecin mai puternic, fără implicarea semnificativă a altor țări.

Această judecată greșită gravă a dus la un conflict prelungit, fără posibilitatea de a-i prevedea sfârșitul. Iarna va fi grea, deoarece atacurile rusești asupra infrastructurii ucrainene vor încerca să distrugă moralul și rezistența populației deja afectate.

Dar rezistența ucraineană s-a dovedit a fi excepțională. Vor rămâne fermi și războiul va continua și mai departe, spune ea. Perspectivele pentru negocieri sunt slabe. Pentru un potențial acord de pace, cerințele esențiale ale cel puțin uneia dintre părți trebuie să se schimbe. Nu există nicio dovadă că vreo parte este pregătită pentru asta și nici că așa ceva se va întâmpla în curând.

Cum se va termina atunci? Costul războiului, pierderile materiale și umane, ar putea zgudui elita politică rusă. Cheia va fi în Rusia”, crede ea.

Războaiele trecute, în care calculul greșit a fost un element cheie, cum ar fi Vietnam pentru Statele Unite sau Afganistan pentru Uniunea Sovietică, s-au încheiat doar astfel: condițiile politice interne s-au schimbat în țara care a calculat greșit, făcând ca singura opțiune viabilă să fie o ieșire din război – “onorabilă” sau nu, spune Barbara Zanketa.

Acest lucru, însă, crede ea, se poate întâmpla doar dacă Occidentul rămâne ferm în sprijinul său pentru Ucraina, în ciuda presiunilor interne crescute asupra costului războiului.

Ben Hodges este sigur de victoria Ucrainei

Ben Hodges, fostul comandant al Armatei SUA în Europa, subliniază că este prea devreme pentru a planifica o paradă a victoriei la Kiev, dar consideră că nu există nicio îndoială că Ucraina va câștiga acest război, probabil în 2023.

Lucrurile vor fi mai încete în timpul iernii, dar nu există nicio îndoială că forțele ucrainene vor putea face față mai bine decât rușii datorită echipamentelor de iarnă pe care le primesc din Marea Britanie, Canada și Germania, spune generalul.

“Când văd determinarea poporului și soldaților ucraineni și îmbunătățirea rapidă a situației logistice pentru Ucraina, nu văd alt rezultat decât înfrângerea Rusiei. Retragerea Rusiei din Herson m-a condus parțial la această concluzie”, spune Hodges.

În primul rând, a acționat ca un impuls psihologic pentru poporul ucrainean, în al doilea rând ca o jenă profundă pentru Kremlin și în al treilea rând a oferit forțelor ucrainene un avantaj operațional cheie – toate abordările Crimeei se află acum în raza de acțiune a sistemelor armate ucrainene.

Hodges crede că, până la sfârșitul anului 2023, Crimeea va reveni pe deplin sub controlul și suveranitatea Ucrainei, deși ar putea exista un fel de acord care ar permite Rusiei să-și limiteze treptat o parte din prezența sa navală la Sevastopol, poate până în 2025.

Ruşii vor continua războiul de uzură

David Jendelman, un expert militar din Tel Aviv, spune că în loc să ne întrebăm “cum se va termina”, ar trebui să ne întrebăm ce ar dori fiecare parte să obțină în următoarea fază.

Din partea Rusiei, pe termen scurt, o continuare a tacticii actuale este cel mai probabilă – “măcinarea” lentă a forțelor ucrainene pe rute înguste și un avans lent, ca în zonele Bahmut și Avdiivka. Continuarea țintirii infrastructurii energetice a Ucrainei și a altor atacuri în interiorul Ucrainei vor completa această strategie de război de uzură.

Pentru ucraineni, cea mai importantă direcție strategică este sudul, spre Melitopol sau Berdiansk, pentru a tăia coridorul terestră rusesc către Crimeea. Ar fi o mare victorie ucraineană și tocmai de aceea rușii fortifică Melitopolul.

O altă opțiune pentru Ucraina este Sviatov – succesul acolo ar amenința întreaga aripă de nord a întregii linii de front rusești.

Marea întrebare este câte forțe ucrainene sunt  disponibile pentru ofensivă în acest moment și ce strategie concepe generalul Zalujnîi – câte brigăzi și corpuri noi de rezervă vor fi pregătite într-una, două sau trei luni, inclusiv vehicule blindate și arme grele. “Când noroiul îngheață, vom obține un răspuns la această întrebare. Și asta ne va aduce puțin mai aproape de răspunsul despre cum se va termina războiul”, conchide Jandelman.

ADVERTISEMENT