LIVE Actualizat 27-12-2022
14:44

Război în Ucraina, ziua 307. Putin s-a întâlnit de două ori cu Lukaşenko în ultimele 24 de ore / Tot mai mulţi ruşi cer azil în UE

Regiunea orașului Bahmut continuă să fie scena unor lupte grele între armatele ruse și ucrainene pentru controlul unei poziții strategice în Donețk.
27.12.2022 | 16:33
Razboi in Ucraina ziua 307 Putin sa intalnit de doua ori cu Lukasenko in ultimele 24 de ore  Tot mai multi rusi cer azil in UE
Lupte grele pentru controlul orașului Bahmut/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
27-12-2022
14:44

Tot mai mulţi ruşi vor să ajungă în Croaţia

Poliția de Frontieră din Bosnia-Herţegovina a înregistrat un aflux tot mai mare de cetățeni ruși care sosesc pe aeroportul din Saraievo, cel mai frecvent cu zboruri din Istanbul.

Deși la sosirea în Sarajevo ei declară turismul ca şi scop al vizitei, acest lucru nu este adevărat, afirmă presa bosniacă. Ruşii caută imediat transport și pleacă în nordul țării, unde se află punctele de trecere a frontierei dintre Bosnia-Herţegovina și Croația.

“Recent, s-a observat o creștere considerabilă a numărului de cetățeni ruși care trec prin aeroportul din Saraievo. Originile lor sunt diverse: ceceni, uzbeci, daghestani…”, spune Svevlad Hoffmann, consilier de poliție al directorului Poliției de Frontieră din Bosnia-Herțegovina.

Cetăţenii ruşi care ajung la Sarajevo iau cel mai adesea un taxi pentru a-i duce la Velika Kladuša sau la punctul de trecere a frontierei Maljevac. Hoffman spune că scopul lor este să solicite azil în UE.

27-12-2022
11:47

Putin s-a întâlnit cu Lukașenko de două ori în 24 de ore

Vladimir Putin s-a întâlnit cu cel mai apropiat aliat internațional al său, Alexander Lukașenko, de două ori în ultimele 24 de ore, la întâlniri în care, potrivit președintelui belarus, “au fost finalizate multe probleme”.

Cei doi lideri s-au întâlnit pentru prima dată luni seară, la un summit informal al Comunității Statelor Independente, iar apoi marţi dimineață, la un mic dejun la Muzeul Rus din Sankt Petersburg.

“Luni am discutat multe subiecte nu doar la ceai, ci și spre noapte, când ne întorceam de la summit. Uneori, este nevoie de ani pentru ca unele țări să discute atât de multe lucruri într-un timp atât de scurt. A fost vorba în principal despre economie”, a spus Lukașenko.

27-12-2022
09:15

Două orașe din Donbas sub asalt rusesc

Într-un mesaj difuzat pe contul său de Telegram, președintele Volodimir Zelenski a admis că armata ucraineană trece printr-o „situație dură” în Donbas, unde rușii depun eforturi consistente pentru a prelua controlul integral asupra acestei regiuni, transmite Agerpres.

Zelenski s-a referit în mod special la luptele din Bahmut și Kremina, care „necesită maximă forță și concentrare. Situația acolo este dură.

Bahmut în Donețk și Kremina în Lugansk sunt două poziții strategice asupra cărora rușii vor să preia controlul de mai multe săptămâni

Ocupanţii folosesc toate resursele, resurse importante, pentru a obţine măcar ceva progrese. Le mulţumesc tuturor oamenilor noştri care îşi menţin poziţiile cu fermitate, rămân de neclintit şi găsesc ocazii nu doar pentru a nu pierde nimic, ci chiar pentru a-i alunga pe ocupanţi şi a le diminua forţele”, a spus Zelenski.

Orașul Bahmut din Donețk este disputat de mai multe luni între Ucraina și Rusia, armata ucraineană reușind până acum să păstreze controlul asupra acestei poziții, în pofida atacurilor repetate ale rușilor.

Atac cu dronă asupra une baze aeriene din Rusia

Statul Major al armatei ucrainene a anunțat că au fost respinse mai multe atacuri rusești în jurul orașului Bahmut, informează DPA, citată de către Agerpres. Lupte s-au dat și în cealaltă provincie din Donbas, Lugansk. Artileria ucrainenilor a bombardament pozițiile rusești din satul Polovinkino, Kievul estimând pierderile inamicului la circa 150 de ruși uciși sau răniți. Ucraina a bombardat pozițiile rușilor și pe frontul de sud, în provincia Herson, unde ar fi provocat moartea a 50 de soldați ruși și rănirea a încă 100.

ADVERTISEMENT

Însă ucrainenii au reușit să lovească și obiective militare aflate pe teritoriul Rusiei. Este vorba de baza aeriană Engels de la Saratov, unde trei militari ruși și-ar fi pierdut viața. Rusia a anunțat că ar fi doborât o dronă ucraineană folosită în aceste atacuri. Oficialitățile ruse au precizat că nu au existat avarii la echipamentele din interiorul bazei.

Baza aeriană Engels din Saratov a mai fost și la începutul lunii decembrie ținta unor atacuri cu dronă din partea Ucrainei, însă este prima dată când sunt înregistrate victime omenești.

ADVERTISEMENT

Totodată, serviciul rus de securitate FSB a anunţat că un grup de sabotori ucraineni format din patru persoane a fost lichidat în timp ce încerca să intre duminică în regiunea rusă Briansk, de la granița cu Ucraina.

Ca urmare a unor ciocniri din 25 decembrie 2022, patru sabotori care au încercat să pătrundă din Ucraina pe teritoriul regiunii Briansk au fost distruşi”, a transmis FSB într-un comunicat. Potrivit FSB, presupuşii sabotori erau înarmaţi cu arme de fabricaţie străină şi patru dispozitive explozive improvizate.

ADVERTISEMENT

Ucraina cere tancuri și avioane

În pofida promisiunii recente făcute de către președintele Joe Biden, că Statele Unite, vor furniza Ucrainei sisteme de rachete Patriot, Ucraina este încă nemulțumită. Ministrul adjunct de Externe Andrii Melnik a spus că țara sa are nevoie de armament mai sofisticat decât cel primit până acum. „Trebuie sparte încă multe tabuuri. Avem nevoie urgent de tancuri occidentale, avioane de luptă, nave de război, lansatoare multiple de rachete, muniţie”, a declarat Melnik, fost ambasador în Germania.

Totodată, Melnik a spus că Rusia se pregătește pentru un război de durată, mobilizând toate resursele de care dispune pentru a obține o victorie decisivă. Oficialul de la Kiev a exclus posibilitatea ca Ucraina să facă concesii teritoriale pentru a obține pacea. „Acest lucru este inacceptabil pentru Kiev. Nu o să se întâmple niciodată”, a mai spus Melnik.

ADVERTISEMENT

Șeful direct al lui Melnik, ministrul de Externe Dmitro Kuleba, a anunțat că Ucraina va solicita excluderea Rusiei din Organizația Națiunilor Unite (ONU). „Avem o întrebare simplă: Rusia are dreptul să rămână membră permanentă a Consiliului de Securitate al ONU şi să fie la ONU?”, a spus Kuleba într-o emisiune televizată.

Ministrul a spus că în cercurile diplomatice se vorbește deja de eliminarea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU, din care mai fac parte cu statut de membru permanent Statele Unite ale Americii, Franța, Marea Britanie și China.

ADVERTISEMENT