News

Reacție dură a MAE după ce Viktor Orban s-a afișat cu harta Ungariei Mari: ”Inacceptabil”

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat dur după ce premierul maghiar Viktor Orban s-a afișat cu harta Ungariei Mari.
22.11.2022 | 00:21
Reactie dura a MAE dupa ce Viktor Orban sa afisat cu harta Ungariei Mari Inacceptabil
Viktor Orban a stârnit reacția MAE.
ADVERTISEMENT

Mai exact, Orban a purtat un fular cu harta Ungariei Mari în momentul în care s-a întâlnit cu un jucător de fotbal al Ungariei.

Reacția MAE după ce Orban s-a pozat cu harta Ungariei Mari

”Ca urmare a afişării prim-ministrului Ungariei, Viktor Orbán, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul oficialului ungar.

ADVERTISEMENT

Atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al afacerilor externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar”, informează MAE, conform Mediafax.

”Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităţilor actuale şi angajamentelor asumate în comun de România şi Ungaria de a construi o relaţie bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relaţia bilaterală.

ADVERTISEMENT

Tratatul privind înţelegerea, cooperarea şi buna vecinătate între România şi Republica Ungaria, semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996, respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”, au mai adăugat cei de la MAE.

Reacția vine după ce Viktor Orban a postat pe Facebook o poză în care purta un fular pe care era imprimată harta Ungariei Mari, cu Transilvania inclusă.

ADVERTISEMENT

În loja stadionului din Budapesta, unde Ungaria tocmai câștigase în fața Greciei o partidă amicală, cu 2-1, premierul s-a întreținut cu vedeta maghiară Balazs Dzudzak, care i-a dăruit un tricou de joc personalizat.

În 2020, Orban făcea un gest similar când posta pe Facebook poza Ungariei Mari alături de o urare pentru elevii din Ungaria.

ADVERTISEMENT

“Un examen istoric. Succes!”, scria atunci Orban, alături de o hartă a Ungariei Mari, care avea în componenţă Transilvania, Slovacia și Croația. Liderul de la Budapesta a fost atunci taxat de șefii de stat al Slovaciei și al Croației, dar și de liderul PNL Ludovic Orban. ”Vrabia mălai visează”, scria Orban în acel moment.

ADVERTISEMENT
Tags: