News

Oficialii militari ruși au discutat despre folosirea armelor nucleare în Ucraina. SUA au aflat de eveniment

Înalți lideri militari ruși au avut discuții despre când și cum ar putea Moscova să folosească o armă nucleară în Ucraina.
02.11.2022 | 15:53
Oficialii militari rusi au discutat despre folosirea armelor nucleare in Ucraina SUA au aflat de eveniment
Liderii militari ruși, discuții despre când și cum ar putea să folosească o armă nucleară în Ucraina. Sursa foto: hepta.ro/ colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care întâmpină mari dificultăți pe frontul de luptă din Ucraina, conducerea Armatei ruse caută soluții pentru a obține succesul.

Liderii militari ruși, discuții despre când și cum ar putea să folosească o armă nucleară în Ucraina. Îngrijorări în SUA

Presa americană scrie că liderii militari ruși au discutat, relativ recent, despre utilizarea armelor nucleare pe frontul din statul vecin.

ADVERTISEMENT

Aceste discuții de la Kremlin au dus la creșterea îngrijorării la Washington, precum și în capitalele statelor aliate, potrivit mai multor oficiali americani de rang înalt, citați de publicația americană The New York Times.

Interesant este faptul că liderul suprem de la Moscova, Vladimir Putin, nu ar fi participat la discuțiile generalilor săi.

ADVERTISEMENT

Punerea pe masa discuțiilor a posibilității utilizării armelor nucleare în Ucraina arată frustrarea generalilor ruși față de eșecurile suferite și sugerează că amenințările voalate ale lui Putin de a folosi arme nucleare în Ucraina ar putea să nu fie doar simple cuvinte, notează sursa citată.

De altfel, directorul CIA, William J. Burns, spunea, în urmă cu câteva zile, că ”potențiala disperare” a lui Putin de a obține o victorie în Ucraina și eșecurile de pe front ar putea determina Rusia să recurgă la arme de distrugere în masă.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestui eveniment îngrijorător din Rusia, oficialii de la Washington au spus că, momentan, nu au nicio dovadă conform căreia rușii au pregătit arme nucleare sau au luat alte măsuri tactice pentru a se pregăti de un atac pe teritoriul ucrainean.

Când a aflat Guvernul SUA despre discuțiile rușilor

NY Times mai notează că informațiile despre aceste discuții ale liderilor ruși au circulat în cadrul Guvernului american la mijlocul lunii octombrie.

ADVERTISEMENT

Întrebat de presa de peste ocean despre evenimentul de la Moscova, John Kirby, oficial din Consiliului Național de Securitate al SUA, a refuzat să ofere detalii.

El a spus doar că: ”Am fost clar de la început că declarațiile Rusiei cu privire la potențiala utilizare a armelor nucleare sunt profund îngrijorătoare și le luăm în serios.

Continuăm să monitorizăm acest lucru cât de bine putem, dar nu vedem niciun indiciu că Rusia se pregătește pentru o astfel de utilizare”, a spus Kirby.

Câte arme nucleare tactice deține Rusia

Potrivit datelor deținute de Pentagon, armata rusă deține în jur de 2.000 de arme nucleare tactice. Acestea sunt concepute pentru a fi folosite pe câmpurile de luptă cu scopul de distrugere a inamicului.

De notat că nicio armă nucleară tactică nu a fost folosită vreodată în luptă. Aceste arme nucleare tactice au o putere mai mică și sunt menite să fie folosite la distanțe mai mici decât focoasele purtate pe rachete balistice intercontinentale.

ADVERTISEMENT