News

Olanda frânează avântul României în privința intrării în Schengen: ”Aderarea e posibilă după îndeplinirea cerințelor”

Olanda, statul care s-a opus în dese rânduri dorinței României de a intra în Schengen, mai frânează din avântul autorităților de la București în privința aderării.
12.10.2022 | 13:46
Olanda franeaza avantul Romaniei in privinta intrarii in Schengen Aderarea e posibila dupa indeplinirea cerintelor
Ce spune ambasadorul Olandei la București despre intrarea României în Schengen. Sursa foto: schengenvisas.com
ADVERTISEMENT

Miercuri, 12 octombrie, premierul Olandei, Mark Rutte, vizitează România. Acesta va avea întâlniri cu Klaus Iohannis și cu omologul său Nicolae Ciucă.

Ce spune ambasadorul Olandei la București despre intrarea României în Schengen

Oficialii români sperau ca în cursul acestei zile să primească vești pozitive de la Rutte pe subiectul aderării țării noastre la Schengen.

ADVERTISEMENT

Se pare că poziția Olandei față de acest subiect nu s-a schimbat foarte mult. Ambasadorul batavilor în țara noastră, Roelof van Ees, a precizat că, momentan, țara sa nu are un răspuns de acceptare a aderării României în spațiul Schengen.

Diplomatul a fost întrebat, într-un interviu pentru România Liberă, care este poziția oficială a țării sale cu privire la aderarea României la Schengen.

ADVERTISEMENT

Van Ees s-a ferit să răspundă afirmativ la această întrebare, o poziție pe care au adoptat-o, în ultimele luni, oficiali ai celorlalte state europene.

”Poziția olandeză cu privire la extinderea Schengen este simplă: atunci când cerințele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informații actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen”, a afirmat ambasadorul olandez.

ADVERTISEMENT

Oficialii de la București sperau la o aderare în decembrie. Ambasadorul Olandei: ”Mai e nevoie de timp”

De la București, oficiali din Guvern, dar și președintele Klaus Iohannis, sperau că, în decembrie, la următorul Consiliu de Justiție-Afaceri Interne (JAI) al UE, România va fi acceptată în Schengen.

Diplomatul olandez a spus că acest lucru va fi posibil numai dacă România va respecta normele care se referă ”atât la implementarea acquis-ului Schengen, cât și la statul de drept (MCV)”.

ADVERTISEMENT

Când aceste informații sunt disponibile, trebuie să cântărim acele informații, și la nivel politic. Acest lucru necesită timp”, se mai precizează în răspunsul diplomatului.

Declarația anterioară mai stopează din optimismul arătat de oficialii de la București.

În plus, Roelof van Ees a precizat că un răspuns pozitiv al Olandei în privința aderării României trebuie să fie dat de parlamentul din Haga, orașul în care sunt sediile celor mai importante instituții batave.

ADVERTISEMENT