News

Alertă în Anglia: peste jumătate din infectările cu Omicron au fost confirmate la persoane dublu vaccinate

Autoritățile sanitare britanice au anunțat că peste jumătate din cazurile detectate cu Omicron sunt la persoane dublu vaccinate, infectarea survenind la mai bine de două săptămâni de la administrarea rapelului.
04.12.2021 | 21:45
Alerta in Anglia peste jumatate din infectarile cu Omicron au fost confirmate la persoane dublu vaccinate
ADVERTISEMENT

Potrivit cotidianului The Guardian, mai mult de jumătate din infectările cu varianta Omicron din Anglia au fost confirmate la persoane complet vaccinate, au anunțat autoritățile britanice, care susțin că există deja răspândire comunitară cu noua tulpină.

Chiar dacă nu a existat până acum vreun deces cauzat de noua tulpină, Autoritatea pentru Sănătate (UKHSA) a lansat o alertă ”cod roșu” privind Omicron, informând că este prea devreme să se considere că Omicron generează doar o boală cu simptome ușoare.

ADVERTISEMENT

Specialiștii se tem că noua tulpină ar putea reduce eficacitatea tratamentului cu anticorpi monoclonali

Și asta pentru că, având peste 30 de mutații, Omicron are mari șanse să fenteze anticorpii căpătați atât prin boală, cât și prin vaccinare. În context, numărul cazurilor de infectare cu noua tulpină a ajuns vineri la 134 în Marea Britanie, 104 doar pe teritoriul Angliei.

Specialiștii britanici se tem că noua tulpină ar putea reduce eficacitatea tratamentului cu anticorpi monoclonali folosit pentru bolnavii COVID. Astfel, varianta Omicron a coronavirusului care provoacă Covid-19 a dobândit probabil cel puțin una dintre mutațiile sale prin preluarea unui fragment de material genetic de la un alt virus prezent în aceleași celule infectate.

ADVERTISEMENT

”Această secvență genetică nu apare în nici o versiune anterioară a coronavirusului, numit SARS-CoV-2, dar este omniprezentă în multe alte virusuri, inclusiv în cele care provoacă răceala comună, precum și în genomul uman”, au anunțat cercetătorii.

Potrivit OMS, peste 20 de țări au raportat deja cazuri de infectări cu noua tulpină

Africa de Sud, unde Omicron a fost identificat pentru prima dată, are cea mai mare rată de infectare cu HIV din lume, virus care slăbește sistemul imunitar și crește vulnerabilitatea unei persoane la infecțiile cu virusurile răcelii obișnuite și alți agenți patogeni.

ADVERTISEMENT

Potrivit OMS, peste 20 de ţări din întreaga lume au înregistrat cazuri cu noua variantă Omicron, depistată în urmă cu o săptămână de autorităţile sanitare din Africa de Sud. Varianta Omicron începe să se răspândească la nivel local în SUA şi Australia, anunță AFP.

Vești bune de la cercetători privind un medicament aflat în teste

Analize de laborator care vizează tratamentul cu anticorpi dezvoltat împotriva COVID-19 de grupul farmaceutic GlaxoSmithKline (GSK) în colaborare cu americanii de la Vir au arătat că medicamentul lor, aflat în teste, este eficient şi împotriva noii variante Omicron a virusului SARS-CoV-2, au anunţat reprezentanţii companiei britanice, relatează Reuters, citată de Agerpres.

ADVERTISEMENT

”Potrivit producătorului britanic, testele de laborator şi un studiu realizat pe şoareci au demonstrat că Sotrovimab, un cocktail de anticorpi de sinteză, este eficient împotriva unor virusuri care au fost modificate genetic pentru a prezenta unele dintre mutaţiile principale ale variantei Omicron.

Cele două companii au creat prin inginerie genetică aşa-zise ”pseudo-virusuri”, care conţin mutaţiile majore ale tuturor variantelor îngrijorătoare de coronavirus apărute până în prezent şi au realizat teste de laborator ce au vizat vulnerabilitatea acestor mutaţii în faţa tratamentului cu Sotrovimab”, notează economica.net.

 

 

ADVERTISEMENT