News

OMS, alertă în legătură cu un sirop de tuse pentru copii. Sute de decese provocate de o toxină din produs

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis un avertisment în legătură cu un sirop de tuse pediatric. În ultimii ani, o toxină din acest produs a ucis sute de copii.
19.04.2024 | 16:57
OMS alerta in legatura cu un sirop de tuse pentru copii Sute de decese provocate de o toxina din produs
OMS ar putea extinde alerta privind un sirop de tuse pentru copii de la Johnson & Johnson. Ce conține produsul. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-o informare emisă în acest final de săptămână, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că este probabil să extindă avertizarea cu privire la un sirop de tuse pentru copii produs de Johnson & Johnson (J&J). Acesta fusese descoperit în Nigeria, în urmă cu câteva zile.

OMS ar putea extinde alerta privind un sirop de tuse pentru copii de la Johnson & Johnson. Ce conține produsul

La mijlocul săptămânii trecute, autoritatea de reglementare în domeniul sănătății din Africa de Sud a retras mai multe loturi de sirop de tuse pentru copii de la compania Johnson & Johnson.

ADVERTISEMENT

S-a întâmplat asta după detectarea unor niveluri ridicate de dietilen glicol. Aceste loturi contaminate au fost vândute în Africa de Sud, Eswatini, Rwanda, Kenya, Tanzania şi Nigeria.

Apoi, luni, 15 aprilie, autorităţile de reglementare a medicamentelor din Tanzania şi Rwanda au decis la rândul lor să retragă din farmacii un lot de sirop de tuse pentru copii Benylin. Și aici, în urma unor teste de laborator, s-a ajuns la concluzia că acest produs pediatric are un nivel ridicat de toxicitate.

ADVERTISEMENT

Aceste niveluri ridicate de dietilen glicol, o substanţă toxică, au fost deja corelată cu moartea a sute de copii în Gambia, Uzbekistan, Indonezia şi Camerun, începând cu anul 2022.

Dată fiind această situație gravă, OMS a declarat că lansează alerte globale despre produse medicale pentru a ”încuraja diligența” din partea autorităților naționale, scrie VOA News.

ADVERTISEMENT

Lotul retras din statele africane a fost fabricat de J&J în Africa de Sud în mai 2021. În prezent, marca de sirop pediatric Benylin aparţine companiei americane Kenvue, fosta divizie Consumer Healthcare a grupului J&J, care s-a separat de grup în urmă cu un an.

Până în prezent, ambele companii au refuzat să comenteze pe această temă. Cei de la Kenvue au anunţat în cursul acestei săptămâni că desfăşoară o evaluare proprie a situaţiei şi că au contactat autorităţile sanitare pentru a stabili ce trebuie făcut.

ADVERTISEMENT

OMS a anunțat că, în colaborare cu producătorul și cu autoritatea de reglementare din Africa de Sud, investighează siropul pediatric Benylin. Organizația ar avea informații despre sursa ingredientelor brute utilizate.

ADVERTISEMENT