News

OMS analizează COVID-19 ca posibilă cauză a hepatitei misterioase. ”Studiem rolul coronavirusului fie ca o coinfecție, fie ca infecție anterioară”

Pe măsură ce cazurile de hepatită acută de origine necunoscută se înmulțesc, investigația asupra originii acesteia este în desfășurare. Ipoteza principală este adenovirusul, dar se analizează și legătura cu COVID-19.
13.05.2022 | 09:02
OMS analizeaza COVID19 ca posibila cauza a hepatitei misterioase Studiem rolul coronavirusului fie ca o coinfectie fie ca infectie anterioara
COVID ar putea fi o cauză a hepatitei de cauză necunoscută care se răspândește la nivel global Foto: Adobe Stock, Shutterstock, NU.nl, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Hepatita este o inflamație a ficatului cauzată de obicei de o infecție virală sau de consumul excesiv de alcool. Există mai multe tipuri comune, cum ar fi A, B, C, D și E, toate având niveluri diferite de contagiune sau cauze, dar Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a spus că aceste cazuri raportate nu se încadrează în niciunul dintre tipuri.

OMS analizează COVID-19 ca posibilă cauză a hepatitei misterioase

Răspândirea noului tip de hepatită a ucis deja 11 copii în SUA, Palestina și Indonezia, iar oamenii de știință lucrează la găsirea originii acestuia.

ADVERTISEMENT

„În ultima săptămână, s-au înregistrat progrese importante în ceea ce privește investigațiile și unele perfecționări ale ipotezelor de lucru”, a declarat marți Philippa Easterbrook, om de știință în cadrul programului global de hepatită la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

În timp ce o cauză principală posibilă care este investigată este o legătură cu infecția cu adenovirus, sunt analizate și alte cauze posibile, cum ar fi o legătură cu COVID-19.

ADVERTISEMENT

Adenovirusurile pot provoca o serie de simptome, inclusiv răceală, vărsături și diaree, de la care majoritatea oamenilor se recuperează fără complicații. O complicație rară cunoscută a virusului este hepatita.

Acești viruși sunt transmiși în mod obișnuit prin atingerea suprafețelor contaminate și pe cale respiratorie, a spus agenția de securitate sanitară a Regatului Unit (UKHSA).

ADVERTISEMENT

„În prezent, ipotezele principale rămân cele care implică adenovirusul, dar, de asemenea, cu o considerație importantă asupra rolului COVID, fie ca o co-infecție, fie ca infecție anterioară”, a spus Easterbrook potrivit Euractiv.

Dintre cazurile testate în ultima săptămână, 70% au fost pozitive pentru adenovirus.

18% dintre pacienți, pozitivi pentru coronavirus

Dintre acestea, „au fost, de asemenea, mai multe examinări histologice care înseamnă analizarea la microscop a mostrelor de țesut, probelor de ficat, biopsiilor la microscop. Niciuna dintre acestea nu prezintă niciuna dintre caracteristicile tipice la care ne-am putea aștepta în cazul unei inflamații hepatice din cauza adenovirusului”, a subliniat Easterbrook.

ADVERTISEMENT

Când vine vorba de COVID, 18% dintre pacienți au avut teste PCR pozitive. „Accentul mare săptămâna viitoare va fi într-adevăr pe testele serologice pentru expunerea anterioară și infecțiile cu COVID”, a mai spus Easterbrook.

Ancheta este condusă de UKHSA, deoarece Marea Britanie înregistrează majoritatea cazurilor, ajungând la peste 160.

În cursul săptămânii, Regatul Unit ar trebui să publice date despre un studiu de control, „comparând dacă rata de detectare a adenovirusului la copiii cu boală hepatică diferă față de cea de la copiii internați, ceea ce va ajuta într-adevăr să stabilească dacă adenovirusul este doar o infecție incidentală care a fost detectată sau acolo este o legătură cauzală sau probabilă”.

Un cercetător japonez sugerează legături între varianta Omicron și hepatita severă la copii

Infecția cu varianta omicron a coronavirusului poate avea un rol în cazurile recente de hepatită acută severă la copii, potrivit unei noi cercetări prezentate miercuri la o reuniune a grupului Ministerului nipon al Sănătății.

Profesorul de la Universitatea Kyoto, Hiroshi Nishiura, a declarat consiliului consultativ pe coronavirus al ministerului că țările cu un număr mare de infecții cu varianta Omicron, cum ar fi Marea Britanie și Statele Unite, au raportat, de asemenea, un număr relativ mai mare de cazuri de hepatită la copii.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 348 de cazuri probabile de hepatită inexplicabilă la copii au fost confirmate la nivel mondial, doar șase țări raportând mai mult de cinci cazuri.

Ministerul Sănătății din Japonia a identificat până acum șapte cazuri interne, în timp ce SUA investighează în prezent 109 cazuri de hepatită infantilă de origine necunoscută, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Guvernele să se concentreze pe atenuarea răspândirii variantei Omicron

Nishiura a declarat reporterilor că, deoarece copiii mici și sugarii nu sunt în prezent eligibili pentru vaccinarea împotriva coronavirusului, aceștia pot prezenta un risc crescut de hepatită severă în urma infecției cu adenovirus dacă se află în țări în care au loc infecții cu COVID-19 la scară largă. .

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili o legătură cauzală între infecțiile cu omicron și hepatita copiilor, a spus Nishiura, subliniind limitările studiului său, cum ar fi datele despre infecția cu Omicron care acoperă toate vârstele și nu doar copiii.

„Nu putem nega posibilitatea ca infecția cu Omicron să aibă o oarecare legătură cu apariția hepatitei severe la copii”, a declarat Nishiura, citat de The Japan Times. Pentru a preveni hepatita acută din copilărie, a mai spus el, guvernele ar trebui să se concentreze pe atenuarea răspândirii variantei Omicron.

În cercetarea, care urmează să fie publicată în curând într-un jurnal academic, echipa lui Nishiura a analizat relația dintre numărul cumulat de cazuri de Omicron în 38 de țări OCDE și România între 1 decembrie și 27 aprilie și numărul raportat de cazuri probabile de hepatită severă la copii, așa cum este definită de OMS, până la 27 aprilie. Până la acea dată, 12 țări au raportat cazuri.

Situația epidemiologică

O creștere a numărului cazurilor de hepatită acută cu etiologie necunoscută în rândul copiilor anterior sănătoși a fost raportată pentru prima dată în urmă cu o lună în Scoția. De atunci, s-a răspândit nu numai pe continentul european, ci și în America și Asia, ajungând la 348 de cazuri probabile la nivel global, a spus Easterbrook.

În plus, există 70 de cazuri suplimentare care sunt în așteptarea clasificării din două motive, fie că nu au fost finalizate încă testele cheie pentru hepatitele de la A la E sau Ministerul Sănătății din țara respectivă trebuie să confirme încă.

În total, 20 de țări au raportat cazuri probabile, în plus față de cele 13 în care sunt investigate cazurile în curs stabilite.

„Este important de subliniat că există doar șase țări în prezent în care au fost raportate mai mult de cinci cazuri, pentru toate celelalte țări, este vorba de mai puțin de cinci cazuri”, a spus Easterbrook.

Până la data de 10 mai 2022, au fost identificate aproximativ 106 cazuri în 14 țări UE/SEE, a anunțat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

ADVERTISEMENT