News

OMS, despre răspândirea noului coronavirus prin alimente. Ce spun specialiștii

14.08.2020 | 10:15
OMS despre raspandirea noului coronavirus prin alimente Ce spun specialistii
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății a precizat că nu există indicii care să susțină ideea că SARS-CoV-2 ar  putea fi  transmis prin intermediul alimentelor. Precizarea OMS vine după ce China a anunțat că a descoperit virusul pe alimente din import, informează Agerpres.

Nu credem că coronavirusul se poate transmite prin alimente. Dacă am înţeles bine, China caută virusul pe ambalaje, a testat sute de mii şi a găsit foarte puţine, sub 10 (eşantioane) pozitive”, a declarat cercetătoarea Maria Van Kerkhove, citată de AFP.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Van Kerkhove a precizat că virusul ”poate rămâne o vreme pe suprafețe”, motiv pentru care au fost deja emise  de către OMS indicații privind normele de securitate în  industria alimentară.

Măsuri anti-coronavirus pentru  industria alimentară

Indicațiile au fost elaborate în colaborare cu FAO, organizația Națiunilor Unite pentru alimentație și agricultură.

ADVERTISEMENT

Oamenii nu trebuie să se teamă nici în ce priveşte alimentele, nici ambalajele alimentare sau lanţul alimentar”, a declarat, la rândul său, Michael Ryan, director pentru situaţii de urgenţă la OMS.

El a spus că este suficientă respectarea unor precauții minime precum spălarea pe mâini sau a regulilor de procesare a alimentelor

ADVERTISEMENT

Alimentaţia noastră în ce priveşte COVID este sigură: nu există date care să demonstreze că alimentele sau lanţurile alimentare participă la transmiterea virusului (…) Nu trebuie exacerbate astfel de informaţii, oamenii se tem deja destul de pandemie”, a mai spus Michael Ryan.

Autoritățile din oraşul chinez Shenzhen au anunțat că au detectat urme de coronavirus într-un lot de aripioare de pui congelate importate din Brazilia. Întregul personal care ar fi putut intra în contact cu acest produs a fost supus testelor COVID-19 care însă au ieşit negative.

ADVERTISEMENT

Totuși, loturile vândute din acest produs au fost date în urmărire şi confiscate de autorităţi, care au recomandat consumatorilor să fie atenţi când cumpără carne şi fructe de mare din import şi ”să fie precauţi pentru a reduce riscurile de infecţie”.

ADVERTISEMENT
Tags: