Life

Omul care a făcut copilăria mai frumoasă multor generații de români s-a stins brusc. Ion Popescu-Gopo a murit chiar în fața fratelui său

Artistul care a înfrumusețat anii copilăriei a numeroase familii din România a încetat din viață fulgerător. Ion Popescu-Gopo avea 66 de ani.
05.02.2023 | 09:05
Omul care a facut copilaria mai frumoasa multor generatii de romani sa stins brusc Ion PopescuGopo a murit chiar in fata fratelui sau
Artistul care a înfrumusețat anii copilăriei a numeroase familii din România a încetat din viață fulgerător. Ion Popescu-Gopo avea 66 de ani. Sursa foto: imdb. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Omul care a făcut copilăria mai frumoasă multor generații de români s-a stins brusc. Regretatul artist plastic și creatorul desenelor animate al căror personaj era omulețul Gopo a murit chiar în fața fratelui său.

Artistul care a înfrumusețat anii copilăriei a numeroase familii din România a încetat din viață fulgerător. Ion Popescu-Gopo avea 66 de ani

Ion Popescu, recunoscut sub pseudonimul Gopo, a încetat din viață în toamna lui 1989 chiar în fața fratelui său și a nepotului. Numele de scenă provine la numele de familie al mamei sale, Gorenco, și al tatălui, Popescu.

ADVERTISEMENT

S-a stins fulgerător înainte de căderea comunismului, apropiații știind faptul că avea probleme de sănătate de mai multă vreme. Pe 29 noiembrie trecea la cele veșnice în urma unui efort depus la împingerea unei mașini.

„Artistul s-a stins în toamna lui 1989. De ceva vreme avea probleme cu inima. În ziua de 29 noiembrie ninsese mult, iar una dintre cele două mașini ale lui Gopo rămăsese pe trotuar.

ADVERTISEMENT

A vrut să o bage în curte, ajutat de fratele și de nepotul său. În timp ce se opintea alături de ceilalți doi să urce mașina pe trotuar, Gopo a căzut.

Fratele și nepotul s-au apropiat să-l ajute să se ridice, crezând că a alunecat. Însă inima lui Gopo încetase să bată”, au spus apropiații la momentul respectiv pentru Jurnalul Național, potrivit wowbiz.ro.

ADVERTISEMENT

Cine a fost Ion Popescu-Gopo

Ion Popescu-Gopo s-a născut pe 1 mai 1923, în București. A debutat în presă în anul 1939 cu caricaturi. A studiat la Academia de Arte din București, pe care nu a terminat-o, însă ulterior a urmat un curs de animație la Moscova.

În animație debutează în 1949 împreună cu tatăl său și Matty Aslan cu un scurt-metrajul de animație, Punguța cu doi bani. Începând cu 1950 lucrează la Studioul cinematografic București, în cadrul secției de animație.

ADVERTISEMENT

A produs de-a lungul anilor numeroase producții, printre care se află: Rățoiul neascultător, Albina și porumbelul, Doi iepurași (1952), Marinică (1953), O muscă cu bani (1954), Șurubul lui Marinică și Ariciul răutăcios (1955) sau Galateea (1957).

Celebritatea a venit odată cu filmul de desen animat în care personaj principal era „omulețul lui Gopo”. Ion Popescu – Gopo a câștigat premii naționale și internaționale în calitate de actor, editor de film, scenarist și regizor de film.

În memoria sa au fost create Premiile Gopo care se desfășoară în fiecare an. Festivitatea premiază cele mai bune acte din cinematografia românescă a anului precedent. Prima ediție a avut loc pe 26 martie 2007, la București.

ADVERTISEMENT
Tags: